Znojmo: Problémy definované na Fóru se nyní ověřují anketou. Zapojte se také!

23.06.2017 14:40

Na úterním Fóru Zdravého města (dále FZM, Fórum), zavítala téměř stovka obyvatel Znojma. Ti společně diskutovali nad různými oblastmi u osmi tematických stolů a definovali nové palčivé problémy Znojma. Ty budou nyní ověřené anketou. Cílem je získat tzv. „10P“, tj. max. deset oblastí, které si z pohledů občanů zaslouží přednostní řešení.

Znojmo: Problémy definované na Fóru se nyní ověřují anketou. Zapojte se také!
Foto: Znojmo
Popisek: Znojmo

Na úvod Fóra se slova ujal místostarosta Ludvík Hekrle, který shrnul, kam se posunuly problémy, které definovali občané jako palčivé v loňském roce či v letech dřívějších. Hovořil tak o nedostatku veřejných WC, o návratu zeleně na Horní náměstí, kterému brání památkáři, o vývoji v otázce cyklodopravy či rozvoji areálu pivovaru.

Prezentace řešených problémů je k nalezení na webu Zdravého města Znojma. Na loňském Fóru se také sbíraly podněty do pocitové mapy. Její výsledky byly k vidění nejen na úterní besedě, ale jsou i s komentáři k dispozici na webu www.znojmo-zdravemesto.cz.

Pak přišla na řadu samotná diskuse a definování nových problémových oblastí. Objevily se jak podněty, které zazněly už dříve, tak náměty zcela nové. Některé zmiňované věci totiž nelze vyřešit z roku na rok. Definovaných 17 oblastí (je o jednu oblast více než obvykle, a to z důvodu shodnosti hlasů) nyní bude ověřeno anketou, zda je jako problémové vnímají i ti, kteří se fóra nezúčastnili. Hlasovat budou moci všichni občané od pátku 23. června do pátku 7. července.

PROBLÉMY DEFINOVANÉ NA FÓRU (řazeno dle abecedy):
-   Funkční revitalizace farmářských trhů
-   Jídelna (restaurace) se zdravou výživou
-   Kašna na Horním náměstí
-   Nalezení termálního vrtu
-   Nedostatek parkovacích míst v MPR (výstavba parkovacího domu)
-   Nedostatek veřejných WC v různých lokalitách města (opakované návrhy)
-   Nedostatek sociálních a startovacích bytů (i pro vícečetné rodiny)
-   Obnovit venkovní kluziště
-   Oprava chodníku Horní česká – Kollárova
-   Revitalizace Městského lesíka (včetně retenčních nádrží)
-   Větší bezpečnost u škol (parkování aut u přechodů Smetanova – Coufalova)
-   Využití lokality Léry pro sportovní a volnočasové aktivity
-   Vznik moderního a reprezentativního kulturně společenského centra (v areálu pivovaru, v areálu NPK Loucký klášter)
-  Vznik vycházkového zahradního okruhu po městském opevnění s prostupem do centra města, parku, Lesky a Gránického údolí
-   Zachovat stávající lázně (obnovit)
-   Zlepšit stav místních komunikací
-   Zvýšit počet vodních prvků v centru města

JAK BUDE ANKETA PROBÍHAT?
Ze 17 určených problémových okruhů můžete zvolit dva, které vás trápí nejvíce. Pokud vnímáte jako problém něco zcela jiného, pak to budete moci rovněž uvést. Cílem ankety je ověřit, zda respondenti cítí jako důležité stejné problémy, které byly formulovány na Fóru – získat tzv. „ověřené problémy“.
Z této ankety se sestaví žebříček max. deseti nejpalčivějších problémů (dle počtu hlasů), který se posléze srovná s žebříčkem, který vznikl na Fóru. Pouze ty problémy, které se objeví v obou žebříčcích, budou předloženy orgánům města k přednostnímu řešení. Může jich být deset (tzv. „10P“), ale také méně, pokud se žebříčky budou rozcházet.

KDE MOHOU OBČANÉ HLASOVAT?
-     Odkaz na anketu bude umístěn na webových stránkách www.znojmocity.cz a www.znojmo-zdravemesto.cz a na facebooku města Znojma www.facebook.com/znojmocity.cz.
-      Anketní lístek bude možné vyplnit také na podatelně úřadu na Obrokové 1/12.
Přímý odkaz na hlasování:
http://bit.ly/AnketaFZM2017

Hlasování probíhá až do pátku 7. července 2017. O výsledcích budeme informovat mj. na uvedených webových stránkách. Anketou ověřené problémy budou poté předloženy orgánům města včetně navrženého způsobu jejich řešení a stanovení odpovědnosti za jejich plnění.

O FÓRU ZDRAVÉHO MĚSTA
Fórum Zdravého města, které je součástí aktivit Zdravého města Znojma, je každoročně se opakující veřejné projednání, jehož cílem je získat co nejširší zpětnou vazbu od občanů.

Účastníci se mohou vyjádřit k jakémukoli tématu, problému či oblasti, které je z jejich pohledu problematické a zaslouží si pozornost. Letošní Fórum bylo v pořadí již čtvrtým. Výstupem fóra je formulace deseti nejzásadnějších problémů města z pohledu obyvatel (tzv. "10P"), stejně jako vyhodnocení závěrů z minulého fóra.

ZDRAVÉ MĚSTO ZNOJMO
Znojmo vstoupilo do asociace Národní sítě Zdravých měst ČR na podzim 2013 a zahájilo tak projekt Zdravé město Znojmo. Jeho hlavním cílem je podpora zdraví a kvality života obyvatel, a to prostřednictvím zavádění zásad udržitelného rozvoje na místní úrovni, prostřednictvím strategického plánování a především prostřednictvím spolupráce s veřejností.

Mezi hlavní aktivity Zdravého Znojma patří veřejná projednávání klíčových projektů s občany, pravidelná setkávání v rámci Fóra Zdravého města či kampaně ke Dni Země, Dni bez aut, Dnům zdraví či akce v rámci projektu Rodiny Okurkovy, který se zaměřuje na odpady, čistotu a zeleň ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…