Znojmo: V areálu pivovaru by mohla vzniknout expozice Muzea gastronomie

13.12.2017 11:31

V příštích letech by se mohla oživit další část areálu pivovaru ve Znojmě. Naproti letos otevřené Expozici pivovarnictví by měla vzniknout expozice Muzea gastronomie. Takový záměr schválili zastupitelé na svém pondělním jednání.

Znojmo: V areálu pivovaru by mohla vzniknout expozice Muzea gastronomie
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

„Přesněji řečeno jde o záměr odkoupení expozice Muzea gastronomie od Muzea gastronomie, které působilo v Praze v Jakubské ulici. Stávající prostory museli majitelé muzea opustit z důvodu ukončení nájemní smlouvy. Následně oslovili nás a nabídli přenesení expozice Muzea gastronomie i s veškerým know how do Znojma,“ vysvětluje záměr starosta Znojma Vlastimil Gabrhel.

Vlastníci Muzea gastronomie nabízejí k odkoupení hotovou expozici, která zahrnuje panely, texty v několika cizojazyčných verzích (anglický, ruský, francouzský, německý a španělský jazyk), 3D rekonstrukce, artefakty, doplňkové předměty a vzdělávací programy. Součástí expozice by bylo také předání veškerých marketingových nástrojů (webové stránky, facebookové stránky, adresář návštěvníků), manuál průvodců a personálu, rukověť provozu muzea, ošetřování exponátů a režim údržby. Dále se předpokládá, že by expozice byla doplněna o historii gastronomie na Znojemsku, a to ve spolupráci s Jihomoravským muzeem ve Znojmě.

Vlastníci Muzea gastronomie v tuto chvíli přepokládají hodnotu expozice ve výši cca 1 milion korun. Město si nicméně nechá zpracovat znalecký posudek hodnoty expozice, a to včetně ochranné známky a následně bude rozhodnutí o odkupu opět předloženo zastupitelstvu města.

O rozvoj areálu se město snaží od roku 2010

Jako vhodný prostor pro umístění expozice Muzea gastronomie byl vytipován objekt barokního pivovaru naproti současné Expozici pivovarnictví, na jehož rekonstrukci si nechá město zpracovat projektovou dokumentaci. Až na jejím základě budou známé náklady na rekonstrukci objektu.

O rozvoj areálu pivovaru se město snaží od roku 2010, kdy se stalo jeho majitelem. Před dvěma lety tu provoz zahájil Znojemský městský pivovar a letos se v areálu otevřela Expozice pivovarnictví. Muzeum gastronomie by tak vhodně doplnilo duch areálu, který je nejen svou polohou v bezprostřední blízkosti rotundy sv. Kateřiny považován za jedno z nejatraktivnějších míst ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…