Znojmo otevírá prohlídkovou trasu po hradebním opevnění a věžích

25.03.2018 13:46

Město Znojmo má pro letošní turistickou sezónu připravenou velkou novinku. Po opravě Střelniční věže v roce 2014 přišla vloni na řadu rekonstrukce dvou věží v prostoru Jižního hradebního příkopu – Prašné věže a Nové věže – a spolu s Vlkovou a Radniční věží tak tvoří nový turistický cíl – Prohlídkovou trasu po Hradebním opevnění s průvodcem. „Znojmo je zase o jednu významnou a jedinečnou turistickou atrakci bohatší,“ raduje se Jan Grois, starosta města Znojma.

Znojmo otevírá prohlídkovou trasu po hradebním opevnění a věžích
Foto: znojmocity.cz
Popisek: Letecký pohled na centrum města Znojmo

Nově zrekonstruované věže v sobě skrývají i nové expozice. „V Prašné věži, která svůj název získala kvůli skladování střelného prachu v 18. století, mohou návštěvníci prozkoumat celé hradební opevnění města. To zde bude vystaveno v 3D modelaci. V Nové věži pak objeví ukázky zbroje a historických zbraní. Vystoupat je zde možné i na vyhlídku a vychutnat si tak Znojmo z nového neokoukaného pohledu,“ přibližuje Grois. V rámci prohlídky budou návštěvníci procházet i kolem Psí věže. Ta je prozatím nepřístupná, díky průvodcům se o ní však dozví spoustu zajímavostí.

Ve středu 11. dubna slavnostně otevřeme novou prohlídkovou trasu města Znojma s průvodcem po Hradebním opevnění. V ranních hodinách můžou zájemci sledovat slavnostní otevření v rámci Snídaně s Novou, do které budou přenášeny živé vstupy právě od znojemských věží. Návštěvníci odpoledních prohlídek, které proběhnou ve 13.00 a 15.30 hod., budou seznámeni s historií opevnění města i jednotlivých věží, které v rámci trasy navštíví. Celková prohlídka bude doplněna bohatým kulturním programem, o který se postarají rytíři ze společnosti Štvanci. Na návštěvníky čekají šermířské souboje, ovládání koní při soubojích, ukázky dobových zbraní a zbroje. Doprovodný program bude probíhat jak v hradebním příkopu u Střelniční věže, tak v Jižním hradebním příkopu. Prohlídky budou v tento den zdarma.

Pro veřejnost se trasa otevře od 28. dubna

Prostor Jižního hradebního příkopu využije Znojemská Beseda, která má na starosti provoz této prohlídkové trasy, i ke kulturním akcím. „Historický program, který na návštěvníky čeká při slavnostním zahájení, zde bude probíhat i ve vybraných dnech letních prázdnin. Vzniklý amfiteátr budeme využívat třeba v rámci kulturního léta, kdy zde plánujeme jak historické programy, tak divadelní představení,“ doplňuje František Koudela, ředitel Znojemské Besedy.

Téměř do konce dubna bude prohlídková trasa věnována žákům základních a středních škol. Pro veřejnost se znovu otevře od 28. dubna a bude přístupná až do konce října. Prohlídky budou probíhat každý den v časech 9.30 a 15.30 hodin.

Turisté budou moci od letošního roku využít ještě jedné nové prohlídkové trasy. Pravidelná komentovaná prohlídka historického centra města Znojma, která dosud v nabídce chyběla, bude probíhat každý den od 13.00 hodin. Návštěvníci se tak budou moci nově vydat na 80 minut dlouhý okruh po památkách Znojma.

Více informací ZDE, na facebooku Objevte Znojmo nebo Instagramu #znojmochutna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

16:31 Jihlava: Jak je to ve skutečnosti s daní z nemovitosti?

Od roku 2009 s daní z nemovitých věcí městské zastupitelstvo nehýbalo. K částečnému navýšení se odho…