Europoslanec Zdechovský bude jednat o výměnách lesů u Želivky

25.03.2016 15:20

Havlíčkobrodsko – Lepší přístup obcí kolem vodní nádrže Švihov (Želivka) ke svým lesům. To je cílem jednání europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) s ředitelem státních Lesů České republiky Danielem Szórádem.

 Europoslanec Zdechovský bude jednat o výměnách lesů u Želivky
Foto: red
Popisek: Europoslanec Tomáš Zdechovský

Schůzka se koná se souhlasem ministra zemědělství Mariana Jurečky ve čtvrtek 31. března v Hradci Králové.

„Po naplnění přehrady se řadě obcí zhoršilo dopravní napojení na jejich lesy. Pokusím se se státními lesy domluvit směny stejně velkých pozemků tak, aby to obcím usnadnilo hospodaření v jejich lesích, které jsou často v hůř přístupném terénu,“ uvedl Zdechovský, který pochází z Kožlí u Ledče nad Sázavou a schůzka s Lesy ČR zapadá do jeho širší iniciativy o oživení okolí nádrže.

Náklady na oživení okolí přehrady Zdechovský odhaduje na 30 miliard

Jejím cílem je zlepšení dopravního propojení i sítě rybníků a také regulované zpřístupnění okolí nádrže pro rybolov a ekoturistiku. Dále by asi 30 obcí potřebovalo zlepšit čištění odpadních vod. Celkové náklady na oživení okolí přehrady Zdechovský odhaduje na 30 miliard, část z toho by se podle něj dala řešit dotacemi, fondy či kompenzacemi. „Rozumím dlouhodobému pocitu starostů, že doplácejí na ochranu vodního zdroje pro Prahu i okolí, a sami bojují s vylidňování svých obcí,“ říká.

Snahou europoslance je podpořit další jednání obcí s odborníky, exekutivou, Povodím Vltavy, Státním pozemkovým úřadem a dalšími institucemi. Přehrada Švihov (Želivka) je největší vodárenskou nádrží ve střední Evropě a zásobuje pitnou vodou asi 1,5 milionu obyvatel. Byla dokončena v roce 1975.

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.