Europoslankyně Dlabajová navštíví uprchlické tábory v Libanonu a Jordánsku

20.09.2016 19:48

Poslankyně Evropského parlamentu Martina Dlabajová se tento týden účastní kontrolní mise Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) do Libanonu a Jordánska. Cílem mise je kontrola využívání finanční pomoci EU na podporu uprchlíků.

 Europoslankyně Dlabajová navštíví uprchlické tábory v Libanonu a Jordánsku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martina Dlabajová, europoslankyně za hnutí ANO

Osmičlenná delegace Výboru pro rozpočtovou kontrolu navštíví ve dnech 20. – 23. září 2016 uprchlické tábory v Libanonu a Jordánsku. Členové mise budou jednat se zástupci Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) i státními představiteli Jordánska. O uprchlíky z této oblasti se stará právě Úřad UNRWA, na který Evropská unie přispívá značný objem finančních prostředků, a to ve výši 100 až 175 milionů EUR ročně.

„Kontrola přímo na místě má velký smysl, protože kromě čísel a dokladů vidíte situaci na vlastní oči a můžete mluvit s konkrétními lidmi o konkrétních potřebách a opatřeních,“ vysvětlila smysl náročné cesty Martina Dlabajová. „Jordánsko a Libanon jsou zeměmi, které hostí největší počet palestinských uprchlíků. Přes 2 miliony jsou jich v Jordánsku a půl milionu v Libanonu, ve kterém palestinští uprchlíci nacházejí azyl už celá desetiletí,“ uvedla Dlabajová.

Mise skončí setkáním se zástupci organizace UNRWA

Finanční pomoc EU, která je uskutečněna prostřednictvím několika nástrojů, je hlavním zdrojem financování boje se zdejší uprchlickou krizí. Do Libanonu putovalo za poslední dva roky z evropské kasy celkem 751,8 milionů EUR, do Jordánska pak 929 milionů EUR. „Jedná se o nemalý finanční obnos, který Evropská unie poskytla na pomoc řešení uprchlické krize v těchto regionech. O nutnosti finanční pomoci v této oblasti zajisté není pochyb, je však v našem zájmu a také povinností vůči občanům EU přesvědčit se, zda vynaložené peníze skutečně plní svůj účel a směřují tam, kam mají a kde je jich nejvíce potřeba,“ dodala M. Dlabajová, místopředsedkyně výboru CONT.

V úterý 20. září je na programu delegace setkání s představiteli stálého zastoupení EU v Libanonu, ve středu 21. září pak účastníky mise čeká třeba návštěva libanonských uprchlických táborů Bourj al Barajneh, Shatila a tréninkového centra UNRWA. Ve čtvrtek 22. září po přesunu do Jordánska navštíví největší uprchlický tábor Azraq, Baqa’a a ve stejný den je čeká ještě setkání se zástupci EU v Jordánsku. Mise končí v pátek 23. září setkáním s lokálními zástupci organizace UNRWA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…