Hejtman Havel dnes jednal s ministrem obrany

19.05.2016 15:51

Hlavním tématem diskuse byl záměr Karlovarského kraje vybudovat v Hlubocké Pile na území vojenského újezdu Hradiště vodní nádrž, která by v budoucnu řešila hrozící nedostatek vody.

 Hejtman Havel dnes jednal s ministrem obrany
Foto: archiv hejtmana
Popisek: hejtman Karlovarského kraje JUDr. Martin Havel

Podle hejtmana Martina Havla jde o dlouhodobou snahu kraje jednak udržet vodu v krajině, dále díky stavbě a provozu přehrady zajistit pro obyvatele kraje nová pracovní místa, ale najít i možné energetické využití. Vodní nádrž v Hlubocké Pile by navíc vznikla v lokalitě, kde by nenarušila životní prostředí a nebylo by nutné kvůli stavbě například přesídlit obyvatelstvo. Poslankyně Parlamentu ČR Markéta Wernerová upozornila, že se myšlenka stavby přehrady nicméně v poslední době potýká s negativním stanoviskem ministerstva obrany, nepočítá se s ní ani mezi prioritami ministerstva zemědělství. „Naším cílem přitom není poškodit oblast pro odborné zázemí a výcvik armády, spíše chceme najít možný způsob koexistence vodního díla a vojenského prostoru,“ dodala. Ministr Stropnický ji ujistil, že na jedné straně vnímá problém se zásobováním vodou, který trápí ČR i celou Evropu, ale na druhé straně zdůraznil, že narůstá výcviková činnost armády vzhledem k bezpečnostní situaci v zemi a vojenský újezd Hradiště navíc pravidelně využívají i zahraniční jednotky.

Zástupci kraje i ministerstva se v závěru dohodli, že vznikne pracovní skupina, v níž bude Karlovarský kraj spolupracovat s ministerstvem obrany a s odborníky podniku Povodí Ohře. Skupina bude mít za úkol najít východisko pro možnou budoucí realizaci záměru.

Plánovaná vodní nádrž Hlubocká Pila by se měla nacházet na hranici Ústeckého a Karlovarského kraje přímo na území vojenského újezdu. Přehrada by měla mít rozlohu 76, 4 hektaru a objem 11 milionů metrů krychlových.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…