Polčák (TOP 09): Odpovědnost komunálních politiků se musí zpřesnit

19.05.2014 12:29

Člen ústavněprávního výboru a poslanec Stanislav Polčák zvažuje změnu trestního zákona. Důvodem je nejen stoupající počet trestních kauz, ve kterých figurují komunální politici, ale především situace, kdy se přístup a názory na jednotlivé případy u různých policejních orgánů zásadně liší.

 Polčák (TOP 09): Odpovědnost komunálních politiků se musí zpřesnit
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

„Trestní kauzy komunálních politiků rostou geometrickou řadou. Přitom z výsledků, ke kterým vyšetřovatelé dospějí, je jasné, že právní jistota trpí,“ řekl poslanec Stanislav Polčák (klub TOP 09 a Starostové). Právě tématu trestní odpovědnosti zastupitelů a radních se věnuje dnešní seminář, kde o problému diskutují experti ze soudů, státních zastupitelství a právníci a účastní se ho více než stovka komunálních politiků.

Fakt, že je policie aktivní ve vyšetřování trestních kauz i v nejvyšší politice, je pozitivní. A dokazuje, že minulá vláda justici uvolnila ruce, a ta tak má nyní možnost pracovat skutečně bez jakýchkoli omezení. „Bohužel se stává, že orgány činné v trestním řízení vykládají i v naprosto obdobných případech ustanovení trestního zákona odlišně. A to diametrálně,“ uvedl Stanislav Polčák.

Absence právní jistoty je v těchto případech velmi ošemetná. Důsledkem je obava lidí, kteří se rozhodli vstoupit do politiky a kandidovat třeba už v letošních komunálních volbách, z možných následků budoucích rozhodnutí. Výkon funkcí v obcích a městech je dnes čím dál častěji postihován, i když se jedná o kolektivní rozhodnutí rady či zastupitelstva. „Současná společenská atmosféra a právní nejistota pro tyto lidi, kteří chtějí vykonat něco dobrého pro své okolí, není motivační. Uvažuji nad novelou trestního zákona, případně dalších předpisů, které by mohly být předloženy k další odborné diskusi v co nejkratší době,“ dodal poslanec Polčák.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…