Schwarzenberg (TOP 09): Nebuďme ostudou Evropy a pomozme Ukrajině

20.09.2015 20:11

Editovaný přepis projevu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga k asociační dohodě mezi EU a Ukrajinou

 Schwarzenberg (TOP 09): Nebuďme ostudou Evropy a pomozme Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci,

před námi leží opravdu velice důležitá dohoda. Asociační smlouva mezi Ukrajinou a Evropskou unií. O té se jednalo dlouhá léta. Pamatuji si, jak za bývalé vlády byla uzavřena, a je načase, abychom ji konečně taky v této sněmovně odsouhlasili. Už budíme ostudu po celé Evropě, poněvadž jako jediný stát nejsme schopni tuto pro Ukrajinu nesmírně důležitou dohodu odhlasovat.

Ano, je pravda, že hospodářská situace na Ukrajině není dobrá a že tam jsou různé neduhy. Ale provádět reformy a povznést hospodářství v zemi, která se nacházela po dlouhou dobu ve válce, je velice obtížné a samozřejmě to také vyčerpalo prostředky této země.

Mluvilo se zde o zákazu komunistické strany. Já nejsem toho názoru, že by ty zákazy měly býti. Nicméně bych rád připomněl, že ze strany vlády na Ukrajině byl shora nařízen hladomor a miliony Ukrajinců v 30. letech zahynuly hladem. Děti, ženy, muži, starci, všichni. Ten hladomor si ani nemůžeme představit, když se člověk na ta čísla podívá. Kolik Ukrajinců v době vlády komunistické strany bylo popraveno, ať to bylo před válkou, za války a po válce. To všechno musíme brát na vědomí, chceme-li odsuzovat Ukrajince, že tady snad porušují jistá pravidla. Jak říkám, já s tím nesouhlasím, ale nemá smysl zakazovat komunistickou stranu. Ale pochopitelné to po těchto zločinech je, to ano. A to bych vám všem rád dneska připomněl, kolik milionů, u nás to byly tisíce, kolik milionů na Ukrajině díky krutovládě komunistické strany zahynulo.

A teď tedy k dnešku. Ukrajina je evropská země, která je spojena s Evropou mnoha pouty. Nesmíme zapomenout, že zde v Praze, na Slovanském ostrově, vystoupili při sjezdu v roce 1848 Ukrajinci poprvé zase jako nezávislý národ. I to bych vám rád připomněl, že tady máme staré vztahy s Ukrajinou. Ukrajinci od nás právem očekávají, že budeme vstřícní, neboť pro ně je přístup k evropskému trhu, pomoc ze strany Evropské unie opravdu životní otázka. Mnohem důležitější, než to bylo pro nás v 90. letech, když jsme o to usilovali.

Řekl bych, že je to otázka cti každého Čecha, aby dneska Ukrajině pomohl, byť souhlasím v mnohém s kritikou vlády, že je to ještě země, která bojuje o perfektní demokracii, bojuje o právní stát. Je zde mnoho neduhů a rozšířená korupce. To bychom jim ovšem neměli tolik vyčítat, v tom jsme také mistři. Ale je pravda, že reformy začaly a mnohé se vylepšilo. A to v době, kdy sousední Rusko vedlo válku proti Ukrajině, obsadilo kus Ukrajiny a anektovalo Krym. To všechno si musíme uvědomit. Je naší povinností, abychom této evropské, nám spřízněné a přátelské zemi (nesčetní Ukrajinci bydlí a pracují u nás a jsou bezvadní sousedé) teď pomohli.

Asociační dohoda je opravdu nejdůležitější smlouva, kterou Ukrajina v posledních letech uzavřela. A vyjednali ji dobře. Už za staré vlády vyjednávali velice tvrdě pro Ukrajinu. Já si pamatuji, jak jsem ještě jezdil do Bruselu. Všichni si vážili ukrajinských vyjednavačů za to, že opravdu za svou zemi bojovali. Teď je čas na to, abychom také ze strany Evropské unie, tj. včetně České republiky, splnili závazky, pomohli Ukrajině a konečně tuto asociační dohodu odsouhlasili. Neboť, jak jsem již řekl na začátku, už jsme ostudou v Evropě, jak nejsme schopní tuto asociační dohodu spřátelené, příbuzné zemi odhlasovat.

Děkuji mnohokrát.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…