Stanovisko vedení TOP 09 k situaci v Bělorusku

11.08.2020 21:28

Považujeme za zcela nepřijatelné omezování shromažďovacího práva a odsuzujeme represivní zásahy proti demonstrantům v Bělorusku. Vyzýváme Vládu ČR, aby podpořila svolání mimořádného summitu Evropské unie, který by se situací v Bělorusku zabýval.

 Stanovisko vedení TOP 09 k situaci v Bělorusku
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Je zcela na místě diskutovat o návrhu Německa na znovuzavedení sankcí vůči Bělorusku, ty by měly být co nejkonkrétněji namířené vůči osobám zodpovědným za manipulaci voleb a páchání násilí vůči demonstrantům.

Vzájemné vztahy České republiky a Běloruska se musí opírat o dialog o dodržování lidských práv, demokracie a vlády práva. Pokud tomu bude jinak, nemůžeme Bělorusko dále považovat za důvěryhodného partnera, se kterým je vhodné udržovat bilaterální vztahy.

Jsme přesvědčeni, že útoky ani represe vůči protestujícím občanům a cílené umlčení opozice do dnešní Evropy nepatří. Ústava Bělorusům garantuje právo svobody projevu, shromažďování i právo na férovou politickou soutěž. Současná situace v zemi napovídá tomu, že jim tato práva byla silou odepřena.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…