65 demokratů Jana Kasla: 365 olympiád namísto jedné a Park & Ride pro Středočechy

04.08.2014 22:09

Volební kandidátka 65 demokratů Jana Kasla přináší dalších pět konkrétních řešení, která zvýší kvalitu života v Praze.

65 demokratů Jana Kasla: 365 olympiád namísto jedné a Park & Ride pro Středočechy
Foto: 65 Demokratů Jana Kasla
Popisek: Jan Kasl

Volební sdružení 65 demokratů Jana Kasla kandidující do Zastupitelstva hlavního města Prahy a některých městských částí představilo minulý týden tým odborníků a navrhlo program vycházející z expertních analýz. Dnes přináší dalších pět konkrétních řešení pro Prahu: Václavák zpátky Pražanům, Osobní odpovědnost politiků, „Park and Ride“ pro Středočechy, Metropolitní rada a 365 olympiád namísto jedné.

Celkem šedesát pět řešení přinese do voleb 65 demokratů Jana Kasla. Na tiskové konferenci minulý týden bylo představeno prvních deset a každý týden přinese sdružení dalších pět. Program je založen jak na zkušenostech bývalého primátora a řady významných odborníků, tak na více než roční práci Jana Kasla a dalších kandidátů na aktualizaci Strategického plánu Prahy v rámci Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

Pětici řešení tohoto týdne otevírá lídr kandidátky Jan Kasl osobním příkladem: „Chceme přinášet konkrétní řešení, nejen slibovat, ale činit. V tomto týdnu předkládáme dalších pět řešení pro Prahu, z nichž pro mne osobně je velmi důležité zejména to dvanácté - osobní odpovědnost politiků. Je potřeba učinit konec kolektivní nezodpovědnosti rad a zastupitelstev. Tento problém byl i jeden z důvodů, proč jsem v roce 2002 odešel ze své funkce; rada totiž odmítla archivovat svá jednání pro možné budoucí dohledání rozhodovacího procesu - jako v případě nevýhodného pronájmu Palachova náměstí primátorem Kondrem - a naopak záznamy po týdnu nařídila mazat.” Tým 65 demokratů Jana Kasla přináší tato řešení:

Řešení č. 11 | PARK AND RIDE PRO STŘEDOČECHY

Do Prahy dojíždí denně přes stotisíc Středočechů. Ti, kteří jedou autem, způsobují kolaps dopravy a parkování v okrajových částech Prahy.

V rámci programovacího období pro léta 2014-2020 rozvineme projekt ITI - Integrované územní investice, které pomohou vyřešit parkování u stanic železnice
i autobusů ve Středočeském kraji, aby do Prahy dojelo co nejméně aut. Praha bude spolufinancovat s EU fondy parkoviště na území Pražské metropolitní oblasti, čímž omezí tlak automobilů ze Středních Čech, a zlepší tak i situaci kolem železničních a autobusových nádraží v obcích a městech.

Máme mezi sebou experty na EU finance i strategický a územní rozvoj. Garantuje: Karolína Řípová – analytička EU fondů; Petr Moos – koordinátor MMR ČR v oboru infrastrukturních investic z EU.

Řešení č. 12 | OSOBNÍ ODPOVĚDNOST POLITIKŮ

Symbolem současné komunální politiky je kolektivní nezodpovědnost rad a zastupitelstev, stejně jako i obava z jakéhokoli rozhodnutí. Jan Kasl odešel z funkce v roce 2002, protože rada odmítla archivovat svá jednání pro možné budoucí dohledání rozhodovacího procesu - jako v případě nevýhodného pronájmu Palachova náměstí v roce 1992 primátorem Kondrem. 

Využijeme legislativní iniciativu kraje Praha a spolu s Asociací krajů a SMO navrhneme zákon o přímé volbě hejtmanů, primátorů a starostů; do té doby nebudeme tajit, kdo jak hlasoval ani v radě. Zveřejníme veškeré smluvní vztahy s výjimkou těch, které podléhají utajení, takže ztížíme lovení v kalných vodách neznalosti. Budeme archivovat záznamy z jednání, aby bylo možno rekonstruovat schvalovací procesy smluv.

Máme ve svých řadách zkušené komunální politiky i právníky. Garantuje: Jan Kasl - bývalý primátor; Hana Moravcová - starostka, Jiří Mojžíš - místostarosta.

Řešení č. 13 | VÁCLAVÁK ZPÁTKY PRAŽANŮM

Centrum Prahy má problém! A to nevlídnost vůči místním. Rozšířené sociopatologické jevy (hazard, drogy, kriminalita, prostituce), orientace prodejců i kulturních zařízení na primitivní formy masové turistiky s jednorázovým výnosem z návštěvníků, kteří nemají důvod se do Prahy vracet.

Naším cílem je změnit image Prahy jako města levných holek a drog v město, kde se příjemně žije nejen Pražanům, ale i návštěvníkům Prahy. Jak? Omezíme gamblerství a další sociálně patologické jevy nejen v centru Prahy - budeme tvrdě proti dealerům drog, pasákům, náhončím do hampejzů, tedy podpoříme nulovou toleranci hazardu, s výjimkou licencovaných kasin ve vybraných podnicích a hotelech. Dohodneme s Policí České republiky ve spolupráci s Městskou policií pravidelné razie v centru na drogové dealery, překupníky, pasáky a kuplíře. Iniciujeme legislativní změny (podpoříme ty, již zahájené) týkající se legalizace prostituce. Tak vrátíme centrum města Pražanům. Do té doby budeme pomocí legálních prostředků znepříjemňovat fungování veřejných domů i jejich zákazníků.

Spolupracujeme s odbornými týmy na legislativu, sociálně narušené i drogovou problematiku. Garantuje: Jan Beer - ředitel školy a expert na drogovou problematiku; Martin Stránský - ředitel polikliniky a zřizovatel Nadace M. J. Stránského, Tomáš Homola - advokát, Karel Koželuh - historik a komunální politik.

Řešení č. 14 | METROPOLITNÍ RADA PRO PRAHU A STŘEDNÍ ČECHY

Praha a Středočeský kraj příliš nespolupracují, nemají společný koordinační a rozvojový orgán - Praha trpí dopady exploze suburbanizace kolem jejích hranic bez možnosti ovlivnit řešení technické infrastruktury, dopravy či školství. Nad oběma kraji je už jen vláda a MMR ČR, které nemají velký zájem stav zlepšit.

Navrhujeme vytvořit - v souladu se strategií rozvoje města - Metropolitní radu - koordinační orgán Pražské metropolitní oblasti, složený ze zástupců obou zastupitelstev, s minimálním sekretariátem, který bude připravovat podklady pro jednání. Iniciujeme neprodleně po volbách zpracování jedné či několika územních studií řešících komplexně území PMO.

S námi kandiduje množství urbanistů, plánovačů, ekonomů i komunálních politiků. Garantuje: Jan Kasl, Petr Štěpánek a Pavel Činčera - spoluautoři Strategického plánu Prahy; Karolína Řípová - analytička na EU fondy; Hana Moravcová - starostka MČ na hranici Prahy

Řešení č. 15  | 365 OLYMPIÁD MÍSTO JEDNÉ

Praha není městem na pořádání mega akcí, přesto minulé vedení utratilo sto milionů za nesmyslnou přípravu kandidatury Prahy na pořádání LOH 2020.

Budeme podporovat značku Prahy a její image ve světě prostřednictvím sportovních, kulturních i společenských akcí - nejlépe ať se v Praze koná každý týden jedna velká akce mezinárodního formátu. Kongresy, mezinárodní mistrovství či zápasy, výstavy nebo koncerty, vysoká setkání politiků… Tím vším si Praha posílí svou pozici na trhu měst. Bohužel Praha nemá přímý příjem z výnosu takových akcí, ani přímou daň z hotelových pokojů jako v New Yorku, ale přesto podporou kongresové, kulturní a sportovní turistiky se zvýší příjmy a HDP celé ČR. Budeme iniciovat změny zákonů ve prospěch vyšší motivace měst a obcí na podpoře cestovního ruchu a turistiky, protože turisticky atraktivní destinace nesou náklady na pobyt turistů i pořádání takových akcí.

Máme ve svých řadách experty na finance i cestovní ruch. Garantuje: Jaroslava Vorlová - daňová konzultantka, dlouholetá pracovnice Finančního úřadu, Rastislav Jansík, Jiří Witzany, František Jungr - ekonomové a manažeři finančních institucí.

reklama

autor: 65 Demokratů Jana Kasla

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…