ANO: ČSSD vypověděla ve Frýdku-Místku koaliční smlouvu

15.01.2015 8:34

Dosavadní rozpory uvnitř koalice ČSSD a ANO vyvrcholily na pondělní poradě vedení města Frýdek-Místek, kde ČSSD jako náš koaliční partner odmítl dále hledat řešení komplikované situace, do které se koalice dostala. Napětí v koalici vzniká od chvíle, kdy jsme začali rovnat chyby, které se v uplynulých dnech navršily.

ANO: ČSSD vypověděla ve Frýdku-Místku koaliční smlouvu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

V reakci na naši snahu vyřešit některé věci rázně včetně oznámení na policii nám ve středu ráno náš koaliční partner oznámil, že vypovídá koaliční smlouvu, aniž udal konkrétní důvody. A skutečností v tuto chvíli je, že v aktuální vyhrocené situaci si jen těžko lze představit další fungování dosavadní koalice.

V posledních dnech jsme jako zastupitelský klub hnutí ANO, došli k závěru, že náš zkušený koaliční partner od počátku zneužíval naší důvěry a nedostatku zkušeností. Při uzavření koaliční smlouvy jsme se naivně domnívali, že ČSSD ve Frýdku-Místku uvítá spojení s partnerem, který bude mít zájem nastavit průhledná pravidla a očistit jméno radnice ve Frýdku-Místku. Takto jsme také přistupovali ke všem jednáním, s představou, že se můžeme opřít o znalosti komunální politiky lidí z ČSSD, kteří se v ní dlouho pohybují. Dnes už víme, že mnohé rady ze strany zkušených politiků sociální demokracie měly vést pouze k diskreditaci hnutí ANO v koalici a jeho oslabení jako případně budoucí opozice, a také k tomu, aby se ještě za účasti hnutí ANO prohlasovaly různé prebendy pro budoucí funkcionáře. Ve chvíli, kdy jsme si postupně uvědomili, k jak chybným krokům jsme se nechali zmanipulovat, a chtěli vše narovnat, ČSSD náhle ukončila všechna jednání a bez přípravy nám oznámila ukončení naší koaliční smlouvy. Byl to poslední akt, který nás přesvědčil, že vše od povolebních vyjednávání až po aktuální konkrétní kauzy se odehrálo podle předem připraveného scénáře.

Uvědomujeme si, že jsme svou naivitou dali ČSSD do ruky veškeré střelivo, nechali jsme se zmanipulovat k mnoha chybám. Za nesprávné dnes považujeme vytvoření nové funkce uvolněného radního i nových uvolněných, placených funkcí předsedů výborů, nebo dosazení politiků do představenstev firem. Vysvětlení z úst politiků ČSSD, jak je to rozumné a potřebné, nám v první v chvíli znělo velmi rozumně, a když jsme chtěli svůj omyl napravit a vyměnit naše lidi za profesionály, ČSSD urychleně ukončila koaliční smlouvu.

Je nám ovšem jasné, že nezkušenost nás neomlouvá. Primátor Radim Vrbata je připraven v nejbližší době svolat mimořádné zastupitelstvo, kde celou věc projedná. Zastupitelský klub hnutí ANO ze svého středu vybere jiného člověka pro případné jednání o jiné možné koalici. Obáváme se ovšem, že pokud je pravdivý náš předpoklad, že se vše odehrálo podle předem domluveného scénáře, tak ČSSD má už v této chvíli dohodnutou a připravenou jinou koaliční smlouvu. V té chvíli je hnutí ANO připraveno odejít do opozice, i když opozice slabší, než mohla být hned po volbách. Zato bychom se chtěli občanům omluvit, uvědomujeme si, že chyby napáchané za dva měsíce, teď budeme muset napravovat možná roky. Ale pokusíme se o to.

Za klub zastupitelů hnutí ANO

Ing. Radim Vrbata, primátor

Petr Gaj, náměstek primátora

Jakub Míček, uvolněný radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.