ANO: Desatero lží Miroslava Kalouska

21.05.2015 15:33

„Desatero lží“ vyřčených Miroslavem Kalouskem ve včerejším pořadu ČT Události komentáře.

ANO: Desatero lží Miroslava Kalouska
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Lež č. 1

Schválil a podporoval jsem vysokoprocentní biopaliva, protože v roce 2012 nebylo povinné přimíchávání, a byla to tak jediná možnost podpory rozvoje biopaliv… (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015). 

Skutečnost

Povinné přimíchávání začalo dříve než podpora vysokoprocentních biopaliv.  V ČR bylo zahájeno 1. 9. 2007 povinným přimícháváním MERO/FAME, od 1. 1. 2008 povinně poté i bioetanol.

Lež. č. 2

Tady jsou dva typy podpory - daňová úleva čistých biopaliv a povinné přimíchávání. Předtím, než v roce 2012 Evropská unie rozhodla o povinném přimíchávání, byla možná jediná možná podpora daňová čistých biopaliv (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015). 

Skutečnost

Rozhodnutí EK o povinném přimíchávání upravuje směrnice, kterou přijaly EP a Rada EU už v roce 2003, nikoli až v roce 2012. Je to směrnice z 8. 5. 2003 pod označením  2003/30/ES, o podpoře využívání biopaliv nebo jiných obnovitelných paliv pro dopravu.

Lež č. 3

V okamžiku, kdy bylo rozhodnuto o povinném přimícháváním, došlo ke kombinaci těchto dvou veřejných podpor a my jsme drželi také možnost kombinovat obě dvě ty varianty s tím, že v roce 2015 skončí ta daňová a bude pokračovat jenom to povinné přimíchávání . (ČT 24,Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Povinné přimíchávání bylo v ČR podstatně dříve, než podpory vysokoprocentních biopaliv. Souběh těchto dvou podpor umožnil právě Kalousek. Evropská komise to České republice vyčítá a trvá na tom, aby tento souběh podpor byl zrušen.  Nově navržený program toto napravuje a ČR již přislíbila, že tento rozpor odstraní z legislativy.

Lež č. 4

…Že v roce 2015 skončí ta daňová a bude pokračovat jenom to povinné přimíchávání… (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Již v roce 2008 v době projednávání prvního Víceletého programu je ve veřejných  dokumentech a podkladech (např. MPO) možné dohledat, že program je připravován jako šestiletý s jasnou vizí ho poté prodloužit na další období do roku 2020.

Lež č. 5 

Takže my mluvíme o tom, že se nemůžeme bránit povinnému přimíchávání, k tomu jsme se veřejně zavázali, ale nechceme dál kombinovat obě dvě ty varianty, na což samozřejmě trvá Agrofert se svými brandy, protože je to pro něj výhodné. Toť vše. (ČT 24, události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Souběh podpor byl obsahem prvního Víceletého programu, navrženého Miroslavem Kalouskem. Nová legislativa to chce napravit. Bez nápravy chyb vzniklých za vlády Miroslava Kalouska nebude možná úspěšná notifikace dalšího programu.

Lež. č. 6

…za 5 let 9 miliard, těch 9 miliard je na podporu odbytu těchto produktů a 60 % tohoto trhu má Agrofert. Kladu otázku, kolik je 60 % z 9 miliard? To kladu těm novinářům, kteří vždycky říkají, podle Kalouska je to 5, ale my nevíme, jak k tomu přišel. (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Podpora je určena spotřebitelům, nikoli výrobcům. Zcela lživý by však byl i výpočet, jelikož podíl dceřiných firem Agrofertu na tuzemském trhu biopaliv činí kolem 38 %.

Lež č. 7

…Ne nic proti řepce, ale to byl návrh, aby stejnou veřejnou podporu jako řepka měly i jiná biopaliva, protože dokud tuhle rovnou šanci nebudou mít všechna biopaliva, tak nikdy nezjistíme, jestli jsou nebo nejsou dostupná. Nikdo ani nebude investovat do vývoje jiných biopaliv, pokud tu veřejnou podporu má jenom řepka… (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Na daňovou podporu mají nárok úplně všechna biopaliva, tj. bioetanol z řepy, bioetanol z kukuřice nebo obilí, ze všech surovin včetně všech dovážených produktů, a to i včetně dováženého biopaliva z palmového oleje, sóji, odpadů apod.  Nárok na podporu mají již dnes i biopaliva druhé a dalších generací.

Lež č. 8

…Z prostého důvodu, protože když to spektrum bude široké, tak jeden dominantní oligarcha si nebude moct diktovat ceny. On si uhájí svojí pozici na trhu, ale lidé budou mít o něco levnější benzín, což se logicky oligarchovi nelíbí… (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Spektrum produktů na trhu je poplatné evropským kvalitativním normám, obchodovat si tady může, kdo chce. Ceny nejsou nikým diktovány, jsou striktně určovány zejména vývojem na komoditních burzách pro celou EU. Výběr probíhá ve výběrových řízeních. 

Lež č. 9

…Protože kdybychom rozšířili to konkurenční prostředí, tak musíte, tak musíte ten svůj sajrajt, který prodáváte z Babišových fabrik zlevnit, protože budete pod konkurenčním tlakem. (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Trh ČR je zcela otevřen, ostatně asi 30 % biopaliv se do ČR dováží. Stejně tak se část biopaliv vyváží. Jde o klasickou komoditu.

Lež č. 10

…Jestliže si v Agrofertu napsali zákon na prodloužení té daňové podpory o 5 let, prosadil jim to pan ministr Jurečka, kterého Agrofert nějak zaangažoval, aby to prosadil, a dnes to skutečně to hlasování tak dopadlo, tak se těžko dá mluvit o něčem jiném než o korupci. (ČT 24, Události komentáře, 20. 5. 2015) 

Skutečnost

Druhý Víceletý program na podporu biopaliv byl připravován ministerstvu zemědělství od roku 2012, dávno před nástupem této vlády. Stejně tak byl tímto resortem připravován i první program, který schválil a prosadil tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce