ANO Jihlava: První krok ke změnám… Bude líp?

13.12.2015 9:56

Zastupitelský klub ANO 2011 předložil materiál na prosincové jednání zastupitelstva, jehož cílem je změnit způsob hlasování o personálních otázkách z veřejného na tajné a následně dát zastupitelům možnost naslouchat více svému svědomí a poopravit již tak nefunkční koalici.

ANO Jihlava: První krok ke změnám… Bude líp?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Mohou tak učinit díky druhému materiálu, který byl také předložen a který počítá s odvoláním radních (jen do té míry, aby byl dál zachován plynulý chod města).

Proč si myslíme, že je potřeba změny ve vedení města?

Ani po roce vlády nad městem nebyla schopna koalice představit jasnou vizi pro Jihlavu. Chybí dílčí strategie zejména pro klíčové oblasti, které v rozpočtu znamenají největší výdaje (doprava, sociální oblast, školství…), není vypracována koncepce přístupu k městským společnostem, což rozhodně není vizitka dobrého hospodáře (když příspěvková organizace platí daň z příjmu, tak by za to někdo měl nést odpovědnost), funkce jsou obsazovány na základě politické příslušnosti nikoliv odbornosti. Chování radnice vůči občanům bylo jasně demonstrováno podáním ústavní stížnosti proti vůli občanů. Tento výčet by mohl pokračovat…

Je zřejmé, že ani předvolební sliby nezabránily současné koalici pokračovat ve starých kolejích a funkce jsou pro některé představitele města důležitější, než to, co komu slíbili. A to není pro Jihlavu dobře.

Zdůvodnění potřeby tajného hlasování:

Jihlavská radnice měla možnost tajného hlasování o personálních záležitostech, pokud o to požádá alespoň jeden člen zastupitelstva, ve svém jednacím řádu až do roku 2010. Pamětníci radničních událostí tvrdí, že ke změně došlo poté, co se zjistilo, že se koalice sestavují čím dál obtížněji a tudíž vznikla potřeba kontroly hlasování koaličních zastupitelů. To však s demokracií nemá nic společného a směřuje to k autoritářskému režimu.

Veřejný způsob hlasování o personálních záležitostech není možné považovat za demokratický, jelikož vede k možným sankcím a osobním persekucím hlasujících v případě nedodržování mezistranických dohod a vnitrostranických nařízení. V případě vyhrocených osobních útoků pak může tato situace vést až k ostrakizaci konkrétních zastupitelů, kteří pak mohou získat veřejný punc zrádců, aniž by byla veřejnost dostatečně obeznámena s důvody, které je k takovému hlasování vedly.

Pokud nám je známo, všechny demokratické strany mají svoje interní volby tajné, nikoliv veřejné. To samé platí o parlamentních či o komunálních volbách. Není tudíž žádný racionální důvod k tomu, aby se na úrovni města hlasovalo jinak.

Současný stav mylně nutí zastupitele, kteří jsou součástí „koalic“ dát přednost „koalici“ před slibem občanům města a před zákonem, a to i v případě, kdy je zřejmé, že se jedná o osoby ne zcela vhodné pro vykonávání funkce, o které se hlasuje.

Zastupitelský klub hnutí ANO 2011 Jihlava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.