ANO Most: Kalousek potřebuje volební program, ale biopaliva nejsou jenom Babiš

10.05.2015 17:39

ANO Most: Kalousek potřebuje volební program, ale biopaliva nejsou jenom Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Stále slýcham biopaliva ve všech pádech, pokusím se objasnit.

Chápu pana Kalouska, že potřebuje nějaký volební program, tak si našel biopaliva, ale biopaliva nejsou jenom Babiš.

Česká republika se v minulosti zavázala, stejně jako ostatní členské státy, že do roku 2020 sníží množství emisí skleníkových plynů o 6 % a zvýší podíl obnovitelných zdrojů v dopravě na 10 %. Za porušení závazku by hrozily vysoké sankce.

Za předpisy ke snižování emisí, a tím i za ochranu ovzduší, odpovídá Ministerstvo životního prostředí, tudíž my. Za dodržení povinného podílu biopaliv v dopravě odpovídá Ministerstvo průmyslu a obchodu. A teď, novela zákona o spotřebních daních, kterou předkládá Ministerstvo financí ( Babiš) sněmovní tisk 417 neprodlužuje podporu biopaliv, to ukládá České republice Víceletý program podpory biopaliv ( v gesci ministerstvo zemědělství ) Česká vláda ho schválila už v srpnu loňského roku a v současné době jeho notifikaci dokončuje Evropská komise.

Novela nezvyšuje podporu pro biopaliva, naopak ji snižuje a zpřísňuje dozor nad trhem s nimi. Navrhuje totiž zvýšit spotřební daň u vysokoprocentních biopaliv a nově zavést daňové sazby u čistých biopaliv. Dosavadní podoba zákona o spotřební dani čisté biopalivo od daně zcela osvobozuje. Což vede k nepřehledné situaci, protože Generální ředitelství cel nemá kontrolu nad obchodem s čistou bionaftou. Podle předběžných propočtů se po přijetí novely vybere na spotřební dani přibližně 310 až 350 milionů korun ročně, oproti současnému stavu. Ukončení podpory některých druhů biopaliv by znamenalo zvýšení jejich ceny na trhu a pokles konkurenceschopnosti, který by podle odhadů mohl způsobit až ztrátu tisíců pracovních míst.

Tak toto jsou biopaliva, názor si každy udělá sám.

Zdroj: ANO Most, facebooková stránka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).