ANO: Vyrazili jsme za vámi do Plzně

29.04.2014 20:47

V pondělí 28. 4. jsme s vámi živě diskutovali v západních Čechách. Mezi naše programové priority ve volbách do Evropského parlamentu patří zemědělství, věda, inovace a školství a podle toho se odvíjely i naše zastávky.

ANO: Vyrazili jsme za vámi do Plzně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hnutí ANO

Nejprve jsme navštívili akciovou společnost Meclovská zemědělská, která se může kromě produkce ječmene, brambor a mléka chlubit také využitím paliva pro bioplynovou stanici. Tu vystavěla v roce 2010 jako reakci na pokles ceny mléka a dnes díky ní vytápí nejen vlastní budovu, ale rovněž plánují teplo využít na stavbu wellness centra.

S ředitelem, panem inženýrem Hánou, jsme si povídali mimo jiné o komplikacích spojených s pěstováním lékařského konopí. Kromě řady bezpečnostních opatření ho komplikuje i současná byrokracie – ke schválení projektu je třeba podpis čtyř ministrů. Pan Hána je přesvědčen, že se světlem a elektřinou z jejich bioplynové stanice by byl výsledný produkt mnohem levnější než holandský dovoz, přesto se stát nesnaží vyjít místním zemědělcům vstříc. Hovořili jsme také o nedostatku absolventů zemědělských oborů. „Mezi současnou nabídkou vysokoškolských oborů se zemědělství nejeví mladým dost atraktivní,“ posteskl si pan Hána.

U tématu vzdělání jsme zůstali i při návštěvě Výzkumného a zkušebního ústavu Plzeň, s.r.o. , kde se zabývají zkouškami a zvyšováním spolehlivosti energetikých zařízení a silničních a kolejových vozidel. Pan ředitel Václav Liška si velice pochvaloval spolupráci se Západočeskou univerzitou, jejíž rektorka, doktoka Ilona Mauritzová, si s námi rovněž přišla popovídat. Podniky, jako je tento, cílí na praktické výsledky a ukazují důležitost aplikovaného výzkumu a investic do něj.

V Techmania Science Center jsme nejprve hovořili s podnikateli při neformálním občerstvení, poté jsme se podívali na expozici, která se zaměřuje na popularizaci vědy pro děti i dospělé. Setkání vládla příjemná atmosféra, otázky padaly nejen na lídra kandidátky Pavla Teličku, ale i Ditu Charanzovou a kandidátku Plzeňského kraje, paní Irenu Langerovou.

Po prosluněném dni přišla bouřka. Navzdory hromobití přišlo na besedu do Parkhotelu Plzeň téměř 300 lidí, z čehož máme velkou radost. Vaše otázky se týkaly hlavně sociálních otázek: příspěvků v nezaměstnanosti, důchodů a dávek na děti. Ministr financí Andrej Babiš ubezpečil, že sociální dávky nehodlá navyšovat bez předchozí kontroly jejich zneužívání. Také informoval o záměru snížit daně na některé produkty pro děti jako pleny nebo dětskou výživu. „Vím, že jsou to jen malé kroky, ale těch věcí k řešení je mnoho a my budeme postupně prosazovat vše, co je v našich silách,“ vysvětlil a sklidil potlesk.

„Vy budete takoví naši vyslanci. Jak chcete českou zemi prezetovat v pozitivním světle? Protože já se obávám, že toho pozitivního moc není,“ vyjádřil svou obavu mladý muž pracující v neziskovém sektoru. V souhlasu s ním Pavel Telička nejprve připomněl pohoršující fakt, že jsme jako jediná členská země prošli procesem svržení vlády během předsednictví v EU. Tuto promarněnou roli přitom získáme až zhruba za dalších 25 let. Ivan Jančárek, pětka naší kandidátky, použil krásné přirovnání: „Tato sklenička je buď zpola prázdná nebo zpola plná. Záleží na pohledu. Když s někým jednáte, tak si musíte nejprve ujasnit, co vlastně chcete prezentovat. Jestli tam na sebe budeme kydat špínu, tak to toho moc nedosáhneme.“ Dita Charanzová už jen připoměla, že po dobu svého působení doslova záviděla Francouzům, že měli pro svou práci dostatek podkladů a mohli tak lépe bojovat za své vytyčené cíle, zatímco Češi nebyli schopní své požadavky dodat. „Toto musíme změnit. Český národ je pracovitý a má velký potenciál!“

Zazněla otázka, zda je systém v ČR produktivní, jestli nemáme příliš mnoho politiků, příliš mnoho stran a úředníků. Andrej Babiš odpověděl s humorem, ačkoli sdělelení až trochu mrazí: „Politika je úplně jiný svět! Ono to tam v podstatě vůbec nikdo neřídil. Tam pracovali nějací úředníci a ministr se jen snažil prodat pár svých bodů. Šílená byrokracie, všude se válí tuny papíru. No a jak jsem zjistil, tak ten papír jsme kupovali 500 kusů za 87 Korun. Tak jsem teď zařídil, že je kupujeme za 55 Korun, za stejnou cenu jak Agrofert. Takhle to tam funguje. Tam se třeba rozdávaly takové malé zlaté cihličky, i Kalousek má jednu. Já se jich ptám: kde máte evidenci? No prej nemáme... A cihličky za 500 milionů! Systém státu byl dosud nafouknout rozpočet a utratit ho.“

Mnoho z posluchačů nás chválilo za to, že jim naše hnutí vrátilo naději. To je pro nás krásné hodnocení, za které vám děkujeme. Abychom vás nezklamali ani v Europarlamentu, vybrali jsme kandidáty, kteří jsou skutečnými evropskými odborníky. Jak řekla ke konci mladá paní učitelka z publika, když srovnávala představitele ANO se svými studenty: „Vy jste dospělí, chytří a nejste tady bez přijímaček!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…