ANO chce vrátit lidem 16 miliard, navzdory návrhu poslance Šincla

18.06.2015 14:30

Vedení hnutí ANO na tiskové konferenci ve sněmovně odmítlo obvinění poslance ČSSD Ladislava Šincla, že se jej předseda hnutí ANO Andrej Babiš na středečním uzavřeném jednání k zákonu o pojišťovnictví snažil zastrašit složkou nadepsanou jeho jménem.

ANO chce vrátit lidem 16 miliard, navzdory návrhu poslance Šincla
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

"Zásadně to odmítám, žádnou složku jsem neměl, byly to desky zákonů, které jsem měl číst v Senátu. Na nich jsem měl několik článků o panu Šinclovi z médií," řekl na tiskové konferenci Andrej Babiš. To dosvědčili i další zástupci ANO, kteří seděli na středečním jednání, 1. místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek a poslanec ANO Roman Kubíček.

Babiš také odmítl, že by se měl poslanci ČSSD za co omlouvat. Den před domluveným jednáním to byl totiž právě Šincl, který Babiše ve sněmovně veřejně a bez důkazů obvinil, že lobbuje za zájmy pojišťoven. Sám poslanec Šincl přitom ve svém pozměňovacím návrhu, který mu psali zástupci pojišťoven, umožňuje pojišťovnám, aby jim zůstávaly provize ze stornovaných smluv.

Poslanec ANO Roman Kubíček proto přišel s jiným pozměňovacím návrhem, který vrací 80 procent z těchto provizí klientům pojišťoven. "Zavedená praxe dnes fungovala tak, že v prvních dvou letech životního spoření klient platil zprostředkovatelskou provizi a po dvou letech byla snaha klienta přepojistit novou smlouvou. V praxi to znamenalo, že klient v prvních dvou letech nedostal na odkupném ani korunu, a tak tratil celou investovanou částku," vysvětluje Kubíček. Částka za stornované smlouvy se pohybuje kolem 22 miliard ročně, Kubíčkův návrh tedy klientům vrací přibližně 16 miliard.

"Náš pozměňovací návrh vrací klientovi 80 procent investované částky již v prvním roce (tzv. odkupné), a vrací tak princip dlouhodobého investování, které je právě smyslem tohoto pojištění. Nevnucuje tak klientovi pocit, že každé dva roky musí měnit tuto smlouvu pod tlakem pojišťovacích zprostředkovatelů, kteří chtějí získat novou provizi. Tyto prostředky se tak budou vracet zpět občanům," dodal Kubíček.

Poslanec Šincl svůj sněmovní tisk, který dává možnost, aby o odkupném rozhodovaly samy pojišťovny, vydával za oficiální stanovisko ministerstva financí, ve výborech sněmovny jej takto prezentoval dnes již bývalý náměstek ministerstva financí Martin Pros nominovaný ČSSD. 

"Pan Šincl je pro mne nedůvěryhodný člověk, který s mým bývalým náměstkem Prosem prosadil změnu v již vládou schváleném návrhu zákona za mými zády a bez mého vědomí," doplnil na tiskové konferenci Babiš s tím, že se v žádném případě neomluví.

Hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…