Adam (KSČM): Kam dospělo naše zdravotnictví

23.04.2014 16:21

Vojtěch Adam, poslanec PS PČR za KSČM, k situaci v českém zdravotnictví.

Adam (KSČM): Kam dospělo naše zdravotnictví
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

Jen dva ilustrační případy. Pan ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček musel přikázat pražským nemocnicím, aby přijímaly pacienty, které jim přiveze rychlá záchranná služba. Nemocnice údajně nevyužívaly komunikační systém a tak vznikal zmatek, kdo má kolik volných lůžek. Proto prý strávila jedna pacientka desítky zbytečných minut v záchrance, která objížděla odmítající nemocnice.

To, že se nejedná o ojedinělý případ, ví každý. Mnoho pacientů také pocítilo, jaký přetlak je obecně ve většině veřejných nemocnic a jakým způsobem je řešena bezprostřední pooperační pěče. Pacienti, jejichž ošetření či operační zákrok by normálně vyžadovaly několikadenní akutní následnou péči, jsou téměř vzápětí propouštěni do domácího ošetření.

Řekněme si to otevřeně. Jako lékař dobře vím, jaký tlak je vyvíjen na lékaře a personál nemocnic, aby byli „efektivní“. Jinými slovy, aby především zajistili nemocnici co nejvíce bodů ve výkazech pro pojišťovny a tím i peněz za co nejmenších nákladů na nelukrativní zákroky a ušetřili co nejvíce lékařských prostředků. Obecně je také známo, s jakým nedostatkem personálu, s jakým počtem přesčasových hodin a s jakými podmínkami se musí běžní ošetřující lékaři i sestry vyrovnat v nemocnicích.

Skutečně pacienti v sanitkách zůstávají, protože „vznikal zmatek“ v komunikaci? A skutečně se tímto opatřením ministra vyřešil celý problém? A co jiné než pražské nemocnice, také už přijímají všechny pacienty, které veze záchranná služba - u nichž rozhodují minuty, ne-li vteřiny - nebo si je posílají jako horkou bramboru dál?

V sobotu v televizních novinách jedné známé komerční televize bylo možné uprostřed zpráv shlédnout reportáž o vážně nemocné pacientce s bércovými vředy. Kdo měl či má alespoň někoho blízkého s touto nemocí, tak ví, jak vážná je to nemoc a jak velmi komplikuje život. Co jsme se dozvěděli? Dobrou zprávu. Právě je uváděna do praxe nová léčebná metoda, která může nešťastné paní pomoci vrátit se do normálního života, aby se mohla starat o svoji o rodinu. Jenže reportáž pokračovala dál a ukázalo se, že uváděná nová léčebná metoda není hrazena ze zdravotního pojištění a paní nemá 70 tisíc korun na to, aby si mohla léčbu sama zaplatit. Se slzami v očích se svěřovala reportérce, že se bude snažit peníze někde sehnat, i když neví kde…

K čemu je takové veřejné bezplatné zdravotnictví financované solidárně z daní, garantované Ústavou České republiky všem občanům, když nedokáže zajistit tu nejnutnější zdravotní péči a nechá obyčejné lidi trpět?! Ptám se, jak hluboko kleslo naše zdravotnictví a zda se mu tak ještě vůbec dá říkat? A kdo je tímto děsivým stavem vinen?

Tvrdím, že je prokazatelné, že viníkem je pravice a její destruktivní politika, která celých dvacet čtyři let postupně rozbíjela v podstatě funkční systém českého zdravotnictví na kusy jeho tunelováním ve prospěch soukromých zájmů, až dnes konečně můžeme zažívat to, před čím jsme tolikrát varovali: Systém již téměř přestává fungovat, a pokud sami nemáte dostatek peněz, může se vám stát, že nedostanete lékařskou péči, kterou nutně potřebujete.

Co se ještě musí stát, aby velká většina lidí pochopila, že tato dnešní pravicová politika nikdy nebude zastupovat jejich zájmy?

Vojtěch Adam, poslanec PS PČR za KSČM

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…