Adam (KSČM): Kdo vydělává na nejlevnější ropě od finanční krize?

05.12.2014 21:23

Od června letošního roku sledujeme prudký pád cen ropy. Její cena klesla na světových trzích od 1. července ze 100 dollarů za barel ropy Brent na 70 dolarů za barel ke konci listopadu 2014. A ceny klesají dál. Ropa ztratila za toto období přes 30 procent ze své tržní hodnoty. O kolik zlevnil benzin a nafta na českých čerpacích stanicích?

Adam (KSČM): Kdo vydělává na nejlevnější ropě od finanční krize?
Foto: archiv VA
Popisek: Poslanec a starosta Ivančic MUDr. Vojtěch Adam (KSČM)

V hlavních českých médiích se nyní šíří titulek „cena benzinu klesá“. Ano, klesá. Klesla z ceny přes 36 Kč za litr Naturalu 95 o celých 30 haléřů! Jaký to šok!

Cenu benzínu a nafty samozřejmě neurčují jen pumpaři. Je třeba si uvědomit, že pro ceny nafty a benzinu v Evropě je klíčová rotterdamská burza těchto komodit. Zde se nastavuje základní cenová hladina, ze které vycházejí další evropští zpracovatelé a především distributoři, jejichž posledním článkem jsou pumpaři. To však nic nemění na faktu, že celý tento kolosální řetězec nefunguje ani trochu podle příručky „mladého kapitalisty“.

Podle „učebnic kapitalismu“ by poptávka měla stimulovat nabídku a výslednicí tohoto vztahu by měla být cena. Pokud je přebytek nabídky, měla by cena jít dolů, protože poptávka zůstává stejná. Jaká je tedy aktuální situace na trhu s ropou? OPEC jako kartel producentů ropy odmítl – přes dlouhodobý pokles ceny ropy od letošního června - snížit svou produkci a tak nabídka ropy mnohonásobně převyšuje poptávku po ní. Logicky tedy šly ceny na trzích dolů. A to velmi razantně – naposledy až na úroveň ceny ropy za obří hospodářské krize na podzim roku 2008.

Jak je tedy možné, že na tuto situaci nereaguje neviditelná ruka trhu a nesníží i aktuální ceny na rotterdamské burze? Cena zpracované ropy, nafty a benzinu, by měla být nyní o 30 % nižší. Při všech maržích by litr Naturalu 95 měl stát něco kolem 25 Kč.  Ale oku čtenářovu lahodí titulek „cena benzinu klesá“. O padesátník místo deseti korun.

Co na tuto záhadu ekonomičtí experti? „Nedokážu odhadnout, na jakou cenu se u nás pohonné hmoty dostanou, ale nevěřím, že by to bylo na úroveň před deseti lety," říká portálu TN.cz ekonom David Marek ze společnosti Deloitte. "Cena ze litr benzínu a nafty ale už asi pod hranici 30 korun neklesne," dodává.

Příslovečný paprsek pravdy však, zřejmě bězděčně, vnáší jiný expert, analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak: „Jedná se o poměrně známý jev, který se netýká pouze pohonných hmot. Sledujeme jej například i u kávy, pšenice či cukru. Strmost prodejních cen je způsobena především tím, že spotřebitelé mají méně informací než prodejci a přijímají cenu, kterou jim prodejci nastaví. Což prodejci využívají ve svůj prospěch.“

No, a je to venku. Je to vlastně starý, známý trik. Kapitalismus dává všem stejné možnosti jenom naoko. Ten, kdo má informace a peníze může manipulovat a okrádat ty, kteří je nemají.

Hra, kterou OPEC začal hrát – samozřejmě čirou náhodou! – od doby, kdy se ukázalo, že Rusové zřejmě ustojí ukrajinskou krizi a nepodaří se je strategicky zatlačit do defenzivy (červen 2014), je hrou pro velké hráče, kteří se v ní umí orientovat. Rusko má její vinou přijít až o 140 miliard dolarů ze státního rozpočtu na příští rok. Tato hra se však nehraje pro nás malé mravenečky.

Ropa může zlevňovat, jak chce, ale obyčejný občan bude platit pořád stejně.

Vojtěch Adam, poslanec PS PČR (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice