Adam (ÚSVIT): Olympijští medailisté by mohli dostávat rentu

10.08.2014 9:30

Olympijští medailisté by mohli dostávat rentu ve výši dvacet tisíc korun formou příspěvku k důchodu - počítá s tím nový zákon o podpoře sportu. I v tomto případě se jedná o na první pohled ušlechtilou myšlenku z pera pana ministra školství Marcela Chládka, která ovšem ve skutečnosti nemá žádný uchopitelný a logický základ.

Adam (ÚSVIT): Olympijští medailisté by mohli dostávat rentu
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

Jistě, nikdo přece nemůže namítnout, aby úspěšným českým olympionikům byla vyplácena zasloužená renta za krásnou reprezentaci našeho státu. Ale klíč k výběru není rozumný a rozhodně není sociálně spravedlivý, což by měl být pro sociálně demokratického ministra naprostý základ. Je třeba si položit otázku, zda dvacet tisíc korun měsíčně více pomůže hokejistovi z Nagana, který celý život věnoval sportu a který je honorován více než adekvátně, anebo méně úspěšnému reprezentantovi, který možná pro Českou republiku zářivý kov nezískal, ale svůj život zasvětil reprezentaci ve sportu, jenž je sice olympijským, ale na profesionální úrovni i přes úspěchy tomuto reprezentantovi nemohl v žádném případě zajistit pohodlný život. Není v tom ani špetka závisti a proti hokejistům nic nemám. Hokej mám rád. Pan ministr Chládek by si měl uvědomit, že existují i sporty neolympijské a jejich reprezentanti slouží jménu České republiky s úplně stejnou vervou, jako ti, kteří mají štěstí a jejich sport na olympijský program zařazen je. V Brně máme veleúspěšnou reprezentantku v kuželkách, která je dokonce mistryní světa, a zajímá snad její úspěch pana ministra?

A co náš několikanásobný mistr světa v nohejbalu, ten se panu ministrovi nelíbí? Chci věřit, že by pan ministr pomohl všem rád, ale přeci jen jeho snaha bude více vidět, když se vyfotí vedle známého hokejisty či oštěpaře. Volby se blíží vlastně vždy, a proto je třeba rozšiřovat sbírku úlovků. Pan Chládek reprezentuje ČSSD - stranu, která říkala, že chce prosadit fungující stát. Krásná to myšlenka, jen ta realizace se jim stále nedaří. Stát v jejich podání je měšec, z něhož se tu a tam přerozdělí nějaká ta koruna. Zapomíná se ovšem na to, že stát má za povinnost peníze i vydělat, ale to už panu ministrovi nevoní. Ano, jako už poněkolikáté zmíním jeho macešský postoj k Velké ceně motocyklů. Motoristický sport také není olympijským, a proto si tedy nezaslouží jakoukoliv pomoc?! Poděkujme společně panu ministrovi. Před čtrnácti dny se jel poslední ročník mistrovství světa motokrosu, další už v ČR nebude. Za týden se jede pravděpodobně poslední Velká cena silničních motocyklů ČR. A dle zpráv ze Zlínského kraje nás brzy čeká i poslední ročník Barum Rallye. Pan ministr není spásou českého sportu, je jeho hrobařem. Je možná spásou několika vyvolených, se kterými si rozšíří sbírku fotek. Samotná myšlenka olympismu je zcela nezávislá na penězích. Byly i doby, kdy profesionální sportovci nesměli na olympijských hrách reprezentovat, což v některých sportech platí dodnes. Reprezentovat na olympiádě by měla být čest. A úkolem státu je se postarat o všechny občany, o jejich důstojný důchod a ne kádrovat, kdo si zaslouží více, nebo méně. Je snad celoživotní učitel, který kvalitně vychoval celé generace horším člověkem než sportovec? Je naprosto nemorální tímto způsobem lidi dělit.

Mgr. Petr Adam, poslanec Úsvitu za Jihomoravský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…