Adam (Úsvit): Hledejme cesty, jak pomoci konání MotoGP

29.05.2014 4:31

Na hospodářském výboru jsem navrhl krizový bod jednání o hrozícím nepořádání Mistrovství světa MotoGP v Brně. Ve výboru jsme přijali usnesení, které žádá Ministerstvo školství o urychlené jednání a hledání cesty, jak takovéto akci pomoci, respektive takovýmto akcím obecně v dlouhodobém horizontu.

Adam (Úsvit): Hledejme cesty, jak pomoci konání MotoGP
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

FIM Grand Prix Mistrovství světa silničních motocyklů (MotoGP) je nejprestižnější a nejstarší seriál závodů motocyklů, úrovní odpovídající automobilové Formuli 1. Jede se pod hlavičkou Mezinárodní motocyklové federace FIM. Během sezóny absolvují jezdci a týmy MotoGP celkem devatenáct podniků Grand Prix a zavítají celkem do čtrnácti zemí světa na čtyřech světadílech.

Dosud byl takzvaný zalistovací poplatek hrazen společností zaštiťující konání Grand Prix ČR – Automotodromem Brno. Jedná se o poplatek za zajištění zápisu závodu do kalendáře FIMu, bez jehož úhrady k uskutečnění závodu na daném sportovním okruhu nedojde. Výše poplatku vychází z aktuálního stavu nabídky a poptávky po konání závodu jednotlivými státy. Jsou jen tři Grand Prix, které nejsou garantovány vládou, popřípadě regionem, kde se GP koná. Jednou z těchto výjimek je Itálie, kde poplatek hradí Ferrari (okruh v Mugellu je testovacím okruhem F1 Ferrari), v Japonsku (továrna Honda). Třetí zemí je Česká republika. Zde poplatek hradí právě zaštiťující Automotodrom Brno.

Vzhledem k ekonomickému garantovanému přínosu této akce pro Českou republiku je naším cílem prosadit systémové řešení pro významné opakované tradiční akce. Garantovat víceletou systémovou podporu financování (po dobu trvání smlouvy). V případě Mistrovství světa silničních motocyklů Grand Prix České republiky přenést úhradu „zalistovacího poplatku“ na stát, tj. předat přímou garanci nad akcí do rukou státu (uzavření smlouvy stát – DORNA SPORTS).

Důvody, proč by stát měl být garantem tohoto šampionátu:

- ekonomický (daňové inkaso, rozvoj cestovního ruchu, podnikatelské příležitosti, zaměstnanost) - hotely, restaurace, dálniční poplatky, pohonné hmoty, návštěvníci se vracejí a cestují po ČR, ekonomické vyhodnocení (navýšení turistického ruchu, navýšení tržeb obchodníků, zejm. v oblasti služeb, navýšení zaměstnanosti vč. sezónní). S výjimkou roku 1992 se český díl tohoto světového seriálu jezdí v Brně nepřetržitě a do státní pokladny přinesl jen za posledních deset let přes miliardu korun.

- poplatky okolním obcím dle vyhlášky o poplatcích (ročně dvěma obcím platí AMD cca sumu 500 tisíc pro každou obec)

- marketingový přínos (zviditelnění České republiky jako turistického i obchodního cíle v celosvětovém měřítku)

- sportovní přínos (konání podniku umožňuje českým jezdcům startovat v závodu světového šampionátu s přijatelnými náklady, zvýšení konkurenceschopnosti českých motocyklových závodníků), rozvoj motocyklového sportu, centrum mládeže na AMD – minibiková škola, bezpečnost na silnicích - okruhová škola pro motocyklisty, školení Policie ČR – motoškola, jízdy veřejnosti.

Konání Mistrovství světa silničních motocyklů představuje širokou škálu efektů pro Českou republiku, z nichž některé se projevují dlouhodobě a lze je obtížně měřit či kategorizovat. Úspěšnost podniku lze však hodnotit následujícími objektivními kritérii:

- návštěvnost (fyzicky diváků na okruhu, předpoklad 140.000 fyzických osob, 212.000 kumulovaně za pět dnů trvání podniku)

- mediální zásah (sledovanost TV přenosů, desítky milionů diváků celého světa, počet vydaných akreditací, pokrytí zpravodajskými médii)

Domnívám se, že je ctí pro Českou republiku hostit šampionát tohoto významu. Tisíce motocyklových fanoušků z ČR se na tento motocyklový svátek těší. Ale přijíždějí milovníci tohoto prestižního podniku z Německa, Itálie, Holandska, Španělska atd atd…. Hotely jsou plné, restaurace, dálniční poplatky, pohonné hmoty…všechny tyto komodity jsou příjmově nadprůměrné.

Mgr. Petr Adam
poslanec Úsvitu za Jihomoravský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Adam - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…