Adamová (TOP 09): ČSSD se snaží zvýšit zásahy státu do života občanů

04.03.2015 8:31

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová přichází s návrhem na dělení rodičovské dovolené mezi matku a otce. Tváří se sice, že má jít o dobrovolné rozhodnutí rodičů, zda této možnosti využijí, avšak ve skutečnosti chce ty rodiny, které tak neučiní, potrestat zkrácením rodičovského příspěvku.

Adamová (TOP 09): ČSSD se snaží zvýšit zásahy státu do života občanů
Foto: TOP 09
Popisek: Poslankyně TOP 09 Markéta Adamová

V takovém případě se dá o dobrovolnosti hovořit jen stěží, je totiž jednoznačně vynucována sankcí. Opět jsme tak svědky toho, jak se sociální demokracie snaží zvýšit zásah státu do života svých občanů.

Začít by se dle ministryně mělo jedním nebo dvěma měsíci „otcovské rodičovské“. Už jen z čistě praktického hlediska zavedení této novinky značně pokulhává.

Dovedete si představit, jak se budou na takové opatření tvářit zaměstnavatelé? Nalézt na měsíc dva náhradu za zaměstnance, který odejde na tuto krátkou rodičovskou, bude pro mnoho z nich naprosto nereálné. Vždyť jen zaučit nového zaměstnance je u mnoha pracovních pozic otázkou několika týdnů. Pokud by si měl otec vybrat tuto část rodičovské někdy v průběhu (třeba uprostřed) několikaleté rodičovské a nikoliv na jejím konci, tak se také nabízí otázka, co bude po ten měsíc či dva dělat matka? Nalezne na tak krátkou dobu zaměstnání? Vrátí se k zaměstnavateli, u kterého do odchodu na mateřskou dovolenou pracovala a ten bude povinen jí návrat na tak krátkou dobu umožnit?

Otázek se samozřejmě nabízí ještě mnoho. Nejzásadnější otázkou však nejsou tyto praktické dopady, ale především zda se opravdu stát má snažit určovat lidem jak mají pečovat o své děti. Pro samotné děti a soudržnost rodin je jistě lepší, když se na výchově a péči podílejí oba rodiče. Avšak nutit je k tomu pod pohrůžkou omezení jejich příjmů je ukázkou sociálního inženýrství. Přirozený vývoj vede i v této oblasti ke změnám. Otec na rodičovské dovolené už dnes není takovou raritou, jakou býval ještě před pár lety. Nicméně stát by se měl lidem v rodinné politice snažit pouze vytvářet vhodné podmínky, nikoliv cokoliv nařizovat, byť pod falešnou zástěrkou dobrovolnosti. Doufám, že v tomto případě zůstane pouze u plánů, které nikdy nebudou realizovány a paní ministryně svou energii upne raději na zkvalitnění a rozšíření nabídky péče o děti či zvýhodnění rodin formou daňových slev. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.