Ander (SZ): Zelení z Brna a Vídně posílí spolupráci

30.12.2014 5:33

Zelení z Brna a Vídně uzavřeli dohodu o spolupráci s cílem zvýšit kvalitu života v obou městech a zlepšit vzájemné dopravní spojení.

Ander (SZ): Zelení z Brna a Vídně posílí spolupráci
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Pro brněnské zelené je inspirací příklad výrazného snížení ceny roční předplatní jízdenky MHD, který ve Vídni vedl k takřka zdvojnásobení počtu předplatitelů. Zelení na obou stranách budou prosazovat také znovuzavedení relační slevy pro vlakové spojení mezi Brnem a Vídní tak, aby cena veřejné dopravy dokázala konkurovat cestování automobilem. Rakouští zelení se zavázali výrazně posílit roli Vídně při podpoře rozvoje cyklostezky Brno-Vídeň na rakouské straně.

Zelení ve Vídni prosadili počínaje rokem 2012 snížení ceny roční předplatného na MHD o pětinu na symbolické 1 Euro denně. „Díky tomu vzrostl počet předplatitelů z 350 na 640 tisíc,“ řekl Christoph Chorherr, radní města Vídně a člen Výboru pro územní plánování, dopravu a energetiku města Vídně. „Stejného efektu chceme dosáhnout také v Brně. Snížením ceny předplatného chceme zatraktivnit MHD, tak aby ubylo aut v brněnských ulicích a Brňané mohli dýchat čistější vzduch,“ dodal Martin Ander, náměstek primátora města Brna.

Chorherr zároveň vyslovil závazek, že se zelení zasadí o podporu a rozvoj cyklostezky Brno-Vídeň na rakouské straně. Jana Drápalová, zastupitelka města Brna a nově zvolená předsedkyně svazku obcí Cyklostezka Brno-Vídeň, dodala: „Stejně jako hraje rozhodující roli ve svazku obcí na moravské straně Brno, tak i na rakouské straně se stezka stane atraktivní pro turisty, místní podnikatele i obce, pokud se město Vídeň své role zhostí aktivněji. To je mimo jiné možné právě díky tomu, že zelení se nyní podílejí na vedení města v Brně i Vídni.“

Ke vzájemnému obohacení na kulturní, společenské i akademické úrovni by prospělo, kdyby krom toho, že mezi městy jezdí vlak jednou za hodinu, byla také jeho cena konkurenceschopná vůči osobní automobilové dopravě. Standardní cena zpáteční jízdenky mezi Brnem a Vídní je téměř 1200 Kč. Přitom náklady na cestu osobním automobilem se běžně pohybují kolem 800 Kč. Zelení proto budou jednat v Česku i Rakousku se státními drahami o znovuzavedení relační slevy s jízdenkou v ceně kolem 400 Kč, obdobně jako funguje relační sleva mezi Brnem a Bratislavou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…