Andrt (ČSSD): Prezident Zeman je politický harcovník, který nemá co ztratit

04.03.2015 5:32

Pan prezident Zeman je svébytnou i svéráznou osobností, kterou si voliči vybrali v přímé volbě i se všemi jeho přednostmi a slabinami. Je to zkušený politický harcovník, jenž nemá de facto co ztratit. Proto si možná občas může dovolit říkat věci naplno, což se některým nelíbí.

Andrt (ČSSD): Prezident Zeman je politický harcovník, který nemá co ztratit
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Prezident Miloš Zeman s chotí na návštěvě Ústeckého kraje

K ústeckému regionu má podle všeho vřelý vztah, což kvitovala řada účastníků jeho poslední návštěvy - přímo to hodnotit nemohu, neboť jsem k těmto jednáním nebyl přizván, ani s panem prezidentem o našem kraji nejednal. Že je zde třeba urychleně řešit otázky spojené s nedokončenou infrastrukturou, nedostatkem pracovních příležitostí, ztráty perspektiv pro mladé a vzdělané lidi, kšeftováním s chudobou, vzrůstající kriminalitou, násilím a nesnášenlivostí ve společnosti apod., je jasné i panu prezidentovi - a je třeba začít bezodkladně konat ať již s prolomením nebo bez prolomení limitů těžby hnědého uhlí. Totiž hlavní problém devastace ústeckého kraje se z životního prostředí přesunul do oblasti sociální - lidské a vztahové.

Působení pana prezidenta směrem k zahraničí je velmi těžké hodnotit - on upozorňuje na to, co se stejně mezi běžnými lidmi šušká, a sice že jsme se opět stali poskoky mocností, které nás - když bude nejhůř - opět hodí "přes palubu". Čili bychom měli být v těchto mezinárodních vodách velmi obezřetní a maximálně prozíraví. Osobně se domnívám, že bychom měli maximálně těžit z naší strategické geopolitické polohy - a sice být jakýmsi logickým a přirozeným prostředníkem mezi "západem" a "východem", protože k oběma světům máme v různé podobě blízko - ovšem tuto roli jsme zatím pramálo zvládli. Ostatně jen čas ukáže, kdo měl nakonec pravdu, a jaké spojenectví pro nás bude mít fatální důsledky.

Co se týče ČSSD, pak má pan prezident v našich řadách stále mnoho obdivovatelů a příznivců. Nedovedu ale posoudit, zda je jeho vztah k ČSSD vždy zcela korektní a neutrální, jak by měl z pozice prezidenta být k jakékoliv jiné demokratické politické straně. Tím, že byl dlouholetým členem a předsedou ČSSD, tak má někdy snahu zasahovat do vnitřních záležitostí strany, což je špatně. Když už se kdysi rozhodl stranu opustit a založit svůj alternativní "fanklub", což osobně považuji za jeho chybný krok a nezvládnutou ješitnost, kterou za pár let s obdobným efektem opakoval pan Paroubek, pak by měl respektovat demokratické principy a nadále stranu zevnitř nerozvracet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.