Antonín (ČSSD): Léčebné konopí – rok poté

13.11.2016 10:06

Před rokem byla schválena vyhláška, která měla rozšířit konopí pro léčebné účely a usnadnit lékařům jeho předepisování. K rozvoji však nedošlo, očekávání se nenaplnila.

Antonín (ČSSD): Léčebné konopí – rok poté
Foto: ČSSD
Popisek: Pavel Antonín

Z pozice předsedy Podvýboru pro oblast zdravotní péče, vzdělávání a prevenci jsem pozval do Poslanecké sněmovny zástupce ministerstva zdravotnictví, státního ústavu pro kontrolu léčiv, odborné veřejnosti i pacientů, abychom hledali příčiny tohoto stavu.

Česká republika byla průkopníkem, když konopí pro léčebné účely licencovala po Nizozemsku jako druhá země Evropské unie. Přesto se v praxi nerozšiřuje. Přitom odborníci argumentují nezpochybnitelnou indikací této drogy zejména jako podpůrné léčby ke zmírnění symptomů doprovázejících závažná onemocnění. Podle informací Státní agentury pro konopí pro léčebné použití je u nás pouze 13 lékařů, kteří ho předepisují. Podle odhadů je v celé republice kolem 150 pacientů užívajících pro léčbu legálně konopí, přitom potenciálně by jejich počet měl být v řádech tisíců.

Pacienti i odborníci argumentují vysokou cenou léčebného konopí, nedostatečnou informovaností lékařů, ztuhlostí zdravotnického systému, nízkou dostupností… Zamotaný uzel, který nelze jednoduše rozetnout. A že to jde, se můžeme přesvědčit v Izraeli, který se stává světovým lídrem léčby konopím. Iniciativu by teď měly převzít odborné společnosti i pacientská sdružení a například vyjednávat se zdravotními pojišťovnami o možnosti úhrady léčebného konopí.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

11:04 Paroubek (ČSSD): Přehnaně drahá audience premiéra Fialy u amerického prezidenta Bidena

Základní otázka zní, kolik stojí vstupenka do Bílého domu, sídla amerických prezidentů.