Antonová (TOP 09): Marihuana může ulehčit život vážně nemocným lidem

31.07.2016 18:02

Několik generací jsme „odtrženi“ od smrti. Umírání a smrt se přesunuly z domácností do různých institucí, naši blízcí často umírají v nemocnicích a léčebnách pro dlouhodobě nemocné. Smrt se tím pro nás stala abstraktní hrozbou a stejně iracionálně mnohdy přistupujeme i k vážným nemocem: mnoho lidí neřeší prevenci, a když nemoc vypukne, část pacientů odmítá spolupracovat s lékaři a uchyluje se k více či méně nebezpečným alternativním metodám.

Antonová (TOP 09): Marihuana může ulehčit život vážně nemocným lidem
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Pacient s vážnou diagnózou musí mít právo spolurozhodovat o své léčbě, má právo i léčbu odmítnout – to všechno ale na základě přesných a srozumitelných informací. „Musíme tedy usilovat jednak o to, aby lékaři měli více prostoru pro rozhovory s pacienty, jednak podporovat otevřený přístup k nemocem,“ domnívá se kandidátka na senátorku za TOP 09, Stranu zelených a Žít Brno Barbora Antonová.

Pomoci mohou i různé neziskové organizace a aktivity. „Příkladem je například kampaň Měsíc raka, kterou loni vymyslela Lucie Bittalová a v níž letos společně se svými kolegy pokračuji,“ upozorňuje Antonová. Hlavním poselstvím kampaně je výzva ženám, aby nezanedbávaly preventivní gynekologické prohlídky. „Zároveň ale kampaň radí, jak se zachovat v případě, když nemoc propukne, a také jak naložit s posledními týdny života, pokud se nemoc dostane do neléčitelné fáze,“ doplňuje kandidátka na senátorku.

Právě v souvislosti s vážnými nemocemi by Antonová v Senátu ráda znovu otevřela téma užívání marihuany. „Ze své vlastní zkušenosti z léčby na onkologii vím, že velké množství pacientů marihuanu běžně užívá, protože mírní obtíže plynoucí z léčby, zlepšuje chuť k jídlu, uklidňuje a zlepšuje spánek. V současné době je ale u nás naprosto nesmyslná situace, kdy část pacientů s osvíceným, byť otevřeně nepřiznaným souhlasem lékařů užívá v podstatě nelegální látku – a čas od času je jejich jednání dokonce kriminalizováno,“ popisuje Antonová. Léčebné konopí na předpis je velmi těžce dostupné a přemrštěně drahé. Samozřejmě lékař se nemůže zaručit za účinky doma vypěstovaného konopí, ale na druhou stranu by průběžný sběr dat od pacientů mohl otevřít nové možnosti zacházení s touto látkou, která je levná, relativně bezpečná a velmi výrazně zvyšuje kvalitu života pacientů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…