Arnoštová (ČSSD) k akčnímu plánu pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu

18.01.2016 21:09

Náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová a národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil společně představili Akční plány pro oblast tabáku, alkoholu a hazardu, které v uplynulém roce schválila vláda.

Arnoštová (ČSSD) k akčnímu plánu pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Teska Arnoštová

Plány jsou součástí Národní strategie protidrogové politiky na období 2015−2018 a strategie Zdraví 2020 a kladou důraz na snahu o zlepšení situace v oblastech prevence, léčby, koordinace a financování. Do roku 2018 například uvádějí cíle snížit spotřebu alkoholických nápojů o 3,5 %, snížit užívání tabákových výrobků u osob starších 15 let o 8 % či snížit narůstající trend hazardního hraní mezi dětmi.

„Všechny akční plány chtějí přispět ke snižování počtu konzumentů, míry či dostupnosti návykových látek. Reagují tak na současnou situaci užívání návykových látek v obecné populaci a hlavně mezi dětmi a mladistvými. Významným předpokladem pro úspěšnou realizaci plánů je jak spolupráce všech aktérů, tak i zajištění finančních prostředků na realizaci účinných opatření,“ říká k plánům náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil dodává: „Zvolili jsme formu akčních plánů proto, že zákony a jiná ustanovení mají často tendenci stočit se k výběru daní a nedokážou tak rychle reagovat na vzniklé situace. Akční plány mohou přinést konkrétní pomoc jednotlivcům i celým rodinám, pro které je závislost likvidační.“

V současnosti denně kouří 23,5 % osob starších 15 let a 12,5 % osob starších 15 let denně pije alkohol. Alarmující je situace mezi dětmi, kdy 16 % patnáctiletých pravidelně kouří cigarety, téměř 20 % pravidelně pije alkohol a 24 % má zkušenost s užíváním konopí. Až 87 % mladistvých pak vnímá dostupnost návykových látek jako velmi snadnou. S hazardním hraním má zkušenost třetina dospělé populace, v riziku problémového hráčství je 400 tisíc lidí, ve vysokém riziku 150 tisíc a patologických hráčů je 100 tisíc. Zkušenosti s hraním má až 30 % mladistvých mezi 15 a 17 lety. Nejčastěji jde o online hraní, loterie a kurzové sázky. První zkušenosti děti získávají již ve věku 10 let.

Akční plán obsahuje celkem 40 aktivit a 60 dílčích úkolů. Část těchto aktivit by se mohlo zajistit v rámci státního rozpočtu. V celkovém vyčíslení jde o finanční prostředky ve výši: 0,2 mil. Kč v r. 2015, 0,98 mil. Kč v r. 2016 a 0,5 mil. Kč v r. 2017 a 100 tis. Kč v r. 2018. Pak je skupina aktivit, jejichž realizace si vyžaduje zajištění dodatečných zdrojů financování resp. navýšení výdajů státního rozpočtu. Jde o finanční prostředky ve výši: 103,3 mil Kč v r. 2016, 106,5 mil Kč v r. 2017, 118,5 mil Kč v r. 2018.

„Jsme určitě rádi, že vláda vzala na vědomí námi předložené akční plány, nicméně stále hledáme prostředky na jejich realizaci a doufáme, že to, co je nyní na papíře, se skutečně přenese do praxe,“ uzavírá k plánům Vobořil.

Akční plány vznikly ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví ČR a Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, pod přímým dohledem premiéra a jsou součástí Národní strategie protidrogové politiky na období 2015−2018 a Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí – Zdraví 2020.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie