Asociace krajů: Kraje chtějí nová pravidla pro spolupráci s církvemi

28.07.2014 19:23

Kraje rozpracovávají svoji alternativu společného financovaní některých projektů v oblasti sociálních věcí, zdravotnictví a školství s církvemi.

Asociace krajů: Kraje chtějí nová pravidla pro spolupráci s církvemi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

"V dubnu jsme přijali  záměr jednat, kraje poté připravily přehled dotací a příspěvků, které ze svých rozpočtů poskytly církvím od roku 2001- je to, úctyhodných 3.3mld Kč. Dále jsme sumarizovali žádosti církví na jednotlivé kraje či krajské organizace ve věci vydaní movitých či nemovitých věcí, zde si dovolím upozornit,ze nejsme povinnými osobami z Nečasova a Kalouskova restitučního zákona" řekl k  problematice předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek. "Přehled jsme předali vládnímu výboru pro církevní restituce,jehož práce se Asociace krajů začala také účastnit. Abychom náš postup koordinovali a byl odborně co nejerudovanější,stal se naším konzultantem pro církevní restituce bývalý šéf Pozemkového fondu CR dr. Šťovíček, který je uznávanou kapacitou v oblasti restituci a který se snažil velmi odpovědně přistupovat k vydávaní státního majetku církvím. Doufám,ze se v nejbližších týdnech sejdu s kardinálem Dukou a zahájíme diskusi k iniciativě Asociace krajů. Předpokládám, že financování hospiců,seniorských domovů,charit či některých zdravotnických zařízení a škol nemůže být církvím z povahy jejich poslání lhostejné. Odkazovaní na vládu je jen umělým oddalováním debaty, kompetence a rozhodovaní mají v těchto věcech kraje" Doplnil k tématu Michal Hašek a dodává "Kraje nemohou s ohledem na změnu postavení církví ve společnosti po tzv. "církevních restitucích" ignorovat skutečnost, že církve se stávají výrazně ekonomicky silné a soběstačné a musí zvažovat, do jaké míry je velkorysá podpora, kterou kraje církvím v minulých letech věnovaly, v kontextu s těmito změnami nadále přijatelná.  Navrhujeme tedy církvím novou a efektivní formu spolupráce a chceme i nadále, za určitých podmínek, být partnerem církví na projektech a činnostech, které jsou prospěšné občanům krajů a pomáhají rozvíjet regiony".

Asociace krajů ČR spočítala veškeré finanční prostředky, které od roku 2001 poskytly kraje církvím, jako dotační prostředky například na  podporu: církevního školství, církevních ústavů sociální péče a zdravotnictví, podporu obnovy církevních kulturních památek,  vzdělávacích programů pro seniory a jazykového vzdělávání, podporu protidrogové prevence a prevence jako takové, podporu dobrovolnické činnosti (terénní služby, např. sociální), podporu volnočasových aktivit (tábory, kroužky atd.), podporu přeshraniční spolupráce, a v neposlední řadě podporu církevní kulturní činnosti. Úhrnem tato částka, kterou církve získaly z krajských rozpočtů činila 3 318 000 000,- kč. Zdůrazňujeme, že do této částky nejsou zahrnuty tzv. transfery, tedy prostředky, které církve prostřednictvím krajů získaly ze státního rozpočtu například na školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky