Babiš (ANO): Devět miliard na čistší vzduch v obcích. Jak je nejlépe využít?

17.10.2015 20:59

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo devět miliard korun na tzv. kotlíkové dotace, tedy příspěvek domácnostem na výměnu starého kotle na pevná paliva za jiný, ekologičtější zdroj a na další opatření.

Babiš (ANO): Devět miliard na čistší vzduch v obcích. Jak je nejlépe využít?
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Jako poslanec a člen výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se s problematikou znečištění ovzduší setkávám téměř denně. Vzhledem k tomu, že bydlím na malém městě poblíž Prahy, můžu také každé ráno v podzimních a zimních měsících pozorovat, jak se z komínů rodinných domků valí dým různých barev. V letním období je dále často možné pozorovat kouř z různých zahradních ohňů a ohníčků, který zamořuje celou obec a znepříjemňuje letní venkovní posezení.

Připravovaná nová legislativa by měla toto divoké spalování omezit a umožnit kontrolu toho, co a jak se v domácnostech spaluje. Hlavním cílem připravované novely zákona č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší, je právě posílení ochrany ovzduší a lidského zdraví před působením emisí ze zdrojů znečišťování ovzduší, a to zejména prostřednictvím úpravy nových kontrolních pravomocí orgánů ochrany ovzduší, které umožní efektivnější vymáhání zákonem stanovených povinností.

Spalování materiálů v kamnech je v našich domácnostech stále ještě velký problém. Podle odhadů MŽP bude potřeba vyměnit v celé České republice přes 350 tisíc kotlů. Od roku 2022 dle platného zákona o ovzduší již v ČR nebude možné provozovat v domácnostech staré neekologické kotle první a druhé emisní třídy. Všechny nové kotle budou muset splňovat nejpřísnější technické a emisní parametry, a pokud nebude v energetickém průkazu budovy vyznačena minimálně třída C, pak bude nutné spolu s výměnou kotle udělat i drobná energetická opatření, jako např. izolace oken a zateplení stropu, sklepa nebo půdy. I na ty ale dotace pamatuje. Z dotace půjdou hradit kromě drobných stavebních úhrad i služby energetického specialisty nebo třeba vypracování projektu.

Maximální náklady na výměnu kotle v jednotlivém případě mohou dosáhnout výše až 150 tisíc Kč. Výše dotace je odstupňovaná podle typu kotle. Z nákladů tak podpora bude činit u kotlů výhradně na uhlí 70 %, u kotlů kombinovaných (uhlí + biomasa) a plynových 75 % a u kotlů výhradně na biomasu a tepelných čerpadel 80 %. Dále pak jsou pětiprocentním bonusem k dotaci zvýhodněny nejvíce znečištěné oblasti ČR.

Finální podobu podmínek pro občany budou ale stanovovat kraje, proto se jednotlivé podmínky v krajích můžou lišit. Občané by se tedy měli obracet přímo na krajské úřady poté, co kraje vyhlásí výzvy pro občany. První výzvy by se měly objevit již letos v podzimních měsících. Představitelé obcí by tedy měli apelovat jak na obyvatele svých obcí a vysvětlit jim výhody, tak na představitele krajů, aby v rámci možností poskytli ty nejlepší podmínky, které by občany k výměně kotlů motivovaly.

Věřím, že nové nastavení podpory formou kotlíkových dotací pomůže k výměně zastaralých kotlů na uhlí i domácnostem sociálně slabších osob, které si nemohou finančně dovolit přejít na nákladnější topení biomasou nebo plynem. Vždyť i nový kotel na uhlí s těmi nejpřísnějšími ekologickými parametry může mít o více než devadesát procent nižší emise škodlivých látek oproti starému.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…