Babiš (ANO): Dotace na výměnu kotlů pro domácnosti ve Středočeském kraji

24.01.2016 22:26

15. ledna 2016 začal Středočeský kraj od občanů přijímat žádosti o tzv. kotlíkové dotace. Přijímání žádostí v rámci této výzvy se zastaví až za sedm měsíců.

Babiš (ANO): Dotace na výměnu kotlů pro domácnosti ve Středočeském kraji
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Pojďme se společně podívat na některá nejdůležitější pravidla k poskytování dotace ve Středočeském kraji.

Podporu mohou získat pouze vlastníci a spoluvlastníci rodinného domu nebo bytové jednotky v rodinném domě. V katastru musí být nemovitost zapsána jako rodinný dům nebo objekt k bydlení s číslem popisným. Musí mít maximálně tři bytové jednotky, dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví. Trvalý pobyt v objektu však u žadatele o dotaci není nutný.

Starý kotel na tuhá paliva, který zamýšlíte nahradit novým, musí být napojen na otopnou soustavu a komínové těleso. Vyměnit jej lze za tepelné čerpadlo, nový kotel na pevná paliva nebo za plynový kondenzační kotel. Pokud vaše nemovitost nesplňuje energetickou třídu C, budete však muset navíc provést jedno z tzv. mikroenergetických opatření (zateplení střechy, půdy, stropu, podlahy apod.).

Dotace se poskytuje až do výše 70 % způsobilých výdajů u kotle spalujícího pouze uhlí, 75 % v případě projektu s realizací kombinovaného kotle (uhlí + biomasa) nebo plynového kondenzačního kotle a 80 % u tepelného čerpadla nebo kotle pouze na biomasu. Maximální výše způsobilých výdajů je stanovena na 150.000,- Kč. Hradit lze i náklady na mikroenergetická opatření, ty ale mohou tvořit nejvýše 20.000,- Kč. Dle podmínek dotace je možné žádat i o zálohovou platbu ve výši 40.000,- Kč.

Podrobné podmínky pro dotaci a náležitosti žádosti o ní najdete na webových stránkách Středočeského kraje. Domnívám se, že se jedná o velmi zajímavou a pro domácnosti výhodnou možnost, jak dosáhnout obměny zastaralého zdroje vytápění.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…