Babiš (ANO): I neplatiči na studující plnoleté děti by mohli přijít o řidičák

01.08.2016 10:48

Dítě je plnoleté, ale studuje? Pro vymáhání výživného mají platit stejné podmínky jako u nezletilých.

Babiš (ANO): I neplatiči na studující plnoleté děti by mohli přijít o řidičák
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Současná úprava exekučního řádu umožňuje využít u neplatičů výživného motivační opatření – pozastavení řidičského oprávnění. Účinnost takového opatření se ukázala již v prvních letech fungování, kdy bylo toto opatření využito ve více než 2 200 případech. Ve většině případů dlužníci dluhy rychle uhradili, často už jen při upozornění na možnost zablokování řidičského průkazu.

Výživné je touto cestou možné vymáhat dle současného zákona pouze u výživného na nezletilé děti. Přitom děti, které dosáhnout zletilosti, ale dále se připravují na budoucí povolání studiem, také potřebují materiální a finanční zajištění. Vzhledem k tomu, že je v zájmu společnosti, aby se děti vzdělávaly a byly následně schopné se samy uživit, měly by mít i dostatečnou podporu ke studiu. Zároveň je nutné si uvědomit, že většina dětí dosahuje zletilosti ještě na střední škole a tak je jejich zajištění, aby mohly dostudovat, ale i pro případné rozhodnutí o dalším studiu, velmi důležité.

Proto jsem spolu se svými kolegy z Poslanecké sněmovny předložil návrh novely zákona o soudních exekutorech a exekuční činnosti, který umožňuje pozastavení řidičského oprávnění i u neplatičů výživného na děti do 26 let, které se soustavně připravují studiem na své budoucí povolání. Dojde tak k vyrovnání postavení nezletilých a zletilých studujících dětí. Současná úprava totiž zletilé studující děti v tomto ohledu diskriminovala.

Návrh projednává Poslanecká sněmovna, kladně se k němu postavil ústavně právní výbor a jako relevantní argument označila jeho podstatu i vláda.

Jsem přesvědčen, že se podaří návrh schválit a dojde tak jednak k odstranění diskriminačního opatření ve vztahu ke zletilým studujícím, ale také k efektivnějšímu vymáhání výživného v kategorii zletilých dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …