Babiš (ANO): Jediné, komu jste dokázali pomoct, byly energetické firmy

18.10.2023 23:08 | Zprávy

Projev na 79. schůzi Poslanecké sněmovny 18. října 2023 k vyslovení nedůvěry vládě.

Babiš (ANO): Jediné, komu jste dokázali pomoct, byly energetické firmy
Foto: Repro foto CNN Prima News
Popisek: Andrej Babiš

Dobrý večer, děkuji za slovo. Vážení spoluobčané, dámy a pánové, dovolte mi reagovat na včerejší vystoupení Petra Fialy. Musím uznat, že v jedné jediné věci má pan premiér můj obdiv. V jedné jediné věci naprosto vyniká. Neznám nikoho na světě, kdo by dokázal tak vytrvale, nestydatě a s takovým přesvědčením lhát jako pan premiér Fiala. On lže a přitom se ani jednou nezačervenal. Fakt. A já samozřejmě okomentuji ten jeho projev, ale těch 70 bodů, které tady pan premiér přednesl jako úspěchy, tak jenom na začátek statistika. Z těch 70 bodů je 26 lež, 18 naše projekty, 22 jsou skutečně projekty pětikoalice - přitom samozřejmě například číslo 31 je špatně nebo dva projekty, nikdo tomu nerozumí, na dvou projektech se podílel pan kolega Nacher, například projekt ovládnutí České televize Senátem a tak dále. Takže 26 lží. A to je neuvěřitelné a já nechápu, kdo vlastně panu premiérovi píše ty projevy, protože skutečně v těch případech si naběhl na vidle. Já jsem mu včera řekl, že to čekám, ale to, co pan premiér předvedl, to bylo skutečně neuvěřitelné.

A ta největší nehorázná lež zazněla takto. Pan premiér: Kdo útočí? Andrej Babiš, politik, který nijak nepomohl této zemi. Neuvěřitelné. Dokonce na řadě úrovní ignoroval její bezpečnost, protože svou funkci chápal hlavně jako způsob, jak posílit své zisky. Neuvěřitelné, neuvěřitelné. Kdyby to řekl někdo z vlády, ale pan premiér, který dobře ví, co je to dělat premiéra, že 24/7 a jak je to náročné a pan premiér si tohle dovolí říct. A v tom projevu byl osobní.

Takže jenom pár čísel, pane premiére, a my jsme to jako vláda sepsali. Babiš přivezl z Bruselu 1 600 miliard pro naši zemi, z toho 55 miliard pro zdravotnictví, z toho 15 miliard projekt národního boje proti rakovině. Ano. Svou urputností jsem blokoval a vetoval tu radu čtyři noci, pět dní. A díky tomu jsem přivezl 42 miliard navíc. Navíc, protože jsem měl tu odvahu.

Když mluvíte o tom Agrofertu. Agrofert za posledních 17 let odvedl do veřejných rozpočtů 52 miliard, pane premiére, 52 miliard. Mluvíte o nějakých dotacích?Tři miliardy na firmu, která má tržby 365 miliard? To není ani procento. Vždyť jste všechno osekali, proč stále mluvíte o Agrofertu?

Tady vystoupili a já budu jenom komentovat pana premiéra, protože nemá smysl komentovat pana Rakušana, Bartoše a Síkelu. V těch čtyřech vystoupeních padlo jméno Babiš šedesátkrát a v projevu pana premiéra, Babiš 31krát. To je neuvěřitelné. Takže ještě, pane premiére, Nadace Agrofertu, které předsedám, rozdala lidem už 700 milionů a další tři roky rozdá dalších 500 milionů. Ano, já jsem vždy lidem pomáhal a bojoval jsem za Českou republiku. A vy si dovolíte, vy, který jste totálně propásl předsednictví, který jste ani jednou nevetoval, který jste dostál své přezdívce z Brna Mlčoch, ano, na Evropské radě, tak to je! Tak od vás bych to fakt nečekal, já jsem si fakt myslel, že byste slušný člověk, Ale to, co jste předvedl, to je fakt neskutečné, neskutečné. Takže vrátím se k tomu projevu.

My jsme věděli, že budete lhát a naši analytici dostali za úkol vaše lži zapisovat. Ale za tu hodinu a půl, co jste mluvil, jste je úplně všechny odrovnal. Úplně všechny. Úplně. (Smích a potlesk z lavic ANO.) A teď k těm výmyslům, to je fakt neuvěřitelné. Doprava. Pan premiér tady tvrdil, že prý stavba dálnic a silnic a železnic je v České republice tím nejviditelnějším symbolem ztracených let posledních dvou vlád. Prý oslavíme 34 let od konce komunismu a přitom stále nemáme odpovídající dopravní spojení s okolními metropolemi. No, nemáme a proč nemáme? Protože pane premiére, když byla u vlády vaše ODS, když Česká republika byla postižena vaší vládou do roku 2013, tak jste za jeden rok postavili nula kilometru, nula kilometru dálnic. A za další rok 800 metrů.

A mimo další věci, co jste stihli jako poplatky u lékaře, ožebračování důchodců a tunelování státních peněz. A to, že se dneska chlubíte, jak otevíráte nové dálnice a silnice, tak to jen proto, že my jsme to připravili, ale ne pro vás, pro Českou republiku. Těch 280 rozestavěných kilometrů nových dálnic a silnic první třídy a to, že příští rok budete otevírat 112 kilometrů nových dálnic, je naše práce a samozřejmě všechna nádraží, kde jsme měli vyčleněno na nádraží deset miliard a vy jste se byl vyfotit v Teplicích na tom nádraží. No, tak fasáda je hotová, ale ještě ten zbytek. Stojí to 250 milionů a vypadá, že peníze nejsou.

Ano, my jsme například dělali takové věci úplně neuvěřitelné, jako že 30 let jste nebyli schopni udělat přechod Hlavního nádraží na Žižkov. Rozhodnutí jedna minuta, jedna minuta. A my jsme to udělali. Takže my jsme všechno, my jsme začínali, vždyť nebyl ani zákon o výkupu pozemků, nikdo to nechtěl prodávat. Pamatujete na paní Havránkovou? Tu zemědělku? Hradec Králové, 19 let jste s ní vyjednávali vy, tradiční strany. Takže my jsme to vyprojektovali, rozestavěli. A já nevím, jestli vy skutečně jste tady nebo kde jste. A vy v tom svém projevu jste si vybral dvě věci, kde jste si totálně naběhl na vidle.

Tak první věc, kterou se chlubíte, a to je obchvat Českých Budějovic. Takže prosím vás, pane premiére, víte o tom, že váš komunální politik, který tam byl, který se jmenoval a byl první náměstek budějovického primátora, se jmenoval František Jelen. A on měl takové pozemky a měla jít dálnice po povrchu. No, tak proč by šla po povrchu, ne? Když můžeme jít do tunelu. Takže díky vašemu poslanci za ODS je tunel. Tunel za miliardu! Váš tunel za miliardu. A vy se s tím chlubíte? Takže to je ten váš tunel.

Druhá věc je, a to je úplně neuvěřitelné, tady mám ještě titulek z novin, Stavba obchvatu Českých Budějovice na D3 se prodraží až o miliardu. Vaše dílo. Vaše dílo.

A já pevně věřím tomu, že když budete otevírat tu dálnici do konce roku 2025, jak jsme to měli v plánu, na hranici s Rakouskem směr Linz, tak zase budete vykládat, že vy všechno jste to udělali. Tak víte, jak dlouho v minulosti se připravovaly dálnice a stavěly? Deset let příprava a tři roky se stavěly. Takže my jsme to teď zkrátili na šest plus tři. Ale v podstatě je absolutně vyloučeno, abyste měli nějaký podíl na tom, co se teď otevírá.

Tady je taková tabulka - financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v letech 2001-2022. A představte si, že ta křivka je úplně stejná, jak výdaje na obranu. Takže nejvíc v roce 2009 a potom to všechno klesá až do roku 2014. Vy jste brali peníze na investice, vy jste nedali peníze na investice, stejně jak na obranu. A za nás to stoupá: rok 2015 například my jsme rekordně čerpali fondy a já jsem dal příkaz Ťokovi, že musí otevřít dálnici D8 na Ústí, která se stavěla 32 let. Třicet dva let! My jsme ji otevřeli, a tím jsme zásadně pomohli Ústeckému kraji.

A teď ten Přerov. To je úplně neskutečné. Já nevím, to vám dělají naschvál snad ti poradci, nebo kdo to dělá. Kdo to dělá, když se chlubíte, že jste přispěli k obchvatu Přerova? Tak já vám to povyprávím, ten příběh obchvatu Přerova, kterému jsem se osobně - osobně věnoval. Ano. Tady se to dá všechno zdokumentovat, ano? Tehdy jsem zorganizoval historické jednání s těmi škůdci Dětmi Země. Tady je fotka. (Ukazuje.) To jsou ti fanatici, kteří nechtějí, abychom stavěli. Toto je ředitel ŘSD, to jsem já, Úřad vlády 29. října 2018. To bylo to jednání a my jsme je přesvědčili, aby zkrátka nedělali problémy. A potom jsem zjistil, že zkrátka tu dálnici, ten obchvat Přerova nakreslili přes obec Dluhonice, ano? 21. června 2018 jsem navštívil Olomoucký kraj a zabýval jsem se otázkami dopravy a kůrovcovou kalamitou. A tady říkám 21. června 2018: Dopravní infrastruktura je hlavní problém, hlavně obchvat Přerova. "Bylo by velice nešťastné, kdybychom příští rok otevřeli ten kus dálnice a ještě více zkomplikovali život obyvatelům Přerova," uvedl Babiš tady. Ano? A řešil jsem ten problém v těch Dluhonicích. A já jsem přijel do Dluhonic. Přijel jsem tam 6. listopadu 2018. Byl plný kulturák. Plný kulturák! Přišli občané z obce a já jsem je přesvědčoval, aby zkrátka odsouhlasili ten obchvat, který někdo nakreslil přes rodinné domky a přes sportoviště. Ano. Takže jsem dělal ten mikromanagement. Ano, protože jsem urputný, a nakonec jsem to dotáhl. A vy se tím dneska chlubíte? A víte, jak jsme to dotáhli? Že jsme uvolnili z rozpočtu na SFDI částku 132 milionů korun a od roku 2020 město Přerov čerpá peníze na kompenzace pro místní část Přerova Dluhonice, které byly přiznány za horších životních podmínek souvisejících s výstavbou dálnice D1. Olomoucký kraj obdržel od státu úhrnem 132 milionů. To se všechno dá dohledat. A vy si dáte do svého projevu, že jste vyřešili obchvat Přerova! Vždyť všichni v Přerově to vědí! Nemáte s tím nic společného. Pro dopravní infrastrukturu jste neudělali vůbec nic!

A teď se vraťme do historie ODS. Je škoda, že jste se nedistancoval od ODS, od její minulosti, kdy jste se stal předsedou ODS myslím v lednu 2014. Ale my si to všechno pamatujeme. My si to pamatujeme, jak se stal ministrem dopravy Aleš Řebíček, Monte Argentario. To byly časy, když stála dálnice 500 milionů a když kluci nosili cash v taškách do garáží! To byly časy! A já si pamatuji, jak za mnou přišel jeden člověk a říká, že mi chce představit nějakého Řebíčka. Já říkám proč? Že to má být ministr dopravy. Já říkám, proč Řebíček? Bendl tam je napsaný! Ne, Bendl! A představte si, že se stal pan Řebíček ministrem dopravy. S firmou Viamont. Firma Viamont.

Takže, pane premiére, to je historie ODS. Víte, kolik získal Řebíček zakázky, když byl jako ministr dopravy? 10,4 miliardy. Deset celé čtyři miliardy! To je neuvěřitelné. Neuvěřitelné! A co ještě bylo za Řebíčka? Ten tunel Kapsch. Supertunel Kapsch. Já nevím, kolik stran se tam dělilo na tom, že to bylo bez soutěže, že to bylo zmanipulováno. A my jsme ještě za platnosti toho kontraktu s Kapschem to zlevnili o 500 milionů ročně, a když byl nový tender, tak jsme ušetřili miliardy. Miliardy, ano? Takže to bylo za vás, pane premiére. Za vás! Takže vy byste vůbec neměl o dopravní infrastruktuře mluvit. A měl jste jenom poděkovat našemu hnutí, které připravilo pro vás to, co je připraveno - 280 kilometrů rozestavěných kilometrů (?). Ano. Takže vy to všechno budete otevírat. Takže to je jedna věc a je to... (nesrozumitelné).

Vy ještě mluvíte v tom vašem projektu, nebo to je v těch 70 úspěších, o PPP. Fakt jo? Tak jediné PPP udělal Karel Havlíček, to je strakonická dálnice. To minulé PPP, tam také byla nějaká šmelina, proto z Olomouce jdou de facto dvě dálnice do Ostravy, ne? To je ta, já nevím, jak se to řekne, zvonková dráha. To stále opravují. Tam naházeli nějaké odpadky. To je historie tradičních stran, abychom věděli, o co jde. Takže je neuvěřitelné, jak vy se chováte.

Další oblast je energetika. Já si pamatuji, jak jsem jako premiér na Úřadu vlády opakovaně předsedal komisi ohledně Dukovan. A tam normálně seděl pan Stanjura, byli tam všichni opoziční lídři - ne lídři, zástupci, Piráti tam byli a teď? Teď s námi nikdo nemluví, jenom se lže.

Takže kdybych byl jak pan premiér postižen selektivní ztrátou paměti a zapomněl na dobu, tak jako ministr v Nečasově vládě v roce 2013 chtěl, aby o se dostavbu Temelína ucházel ruský Rosatom. Tehdy jste neprotestovali. Vždyť jste tam seděli v té vládě, pane premiére. Seděl jste tam, ne? Takže jak to bylo s tím Temelínem? V červenci 2012 ČEZ otevřel nabídky na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Nabídky podaly přímo oslovené firmy. V říjnu 2012 byla ze soutěže vyloučena francouzská firma Areva. A já se ptám, pane premiére, vy jste byl ministr školství ve vládě. Proč jste vyloučili Francouze a nechali tam ruský Atomstrojexport? Proč, když dneska tady přednášíte o nějaké globální politice? Takže ještě jednou. Proč stále pomlouváte a lžete o Havlíčkovi? Proč lžete, že to nebylo připraveno? Vždyť rok jste obstruovali, hlavně Piráti, jste obstruovali soutěž na Dukovany, ne?

Za mnou potom přišel, když jsem se stal ministrem financí, francouzský velvyslanec a stěžoval si, že vlastně Francouzi byli vyloučeni bez toho, aby jim někdo něco řekl. Takže pane premiére, když jste byl ministr školství v roce 2012 v soutěži zůstal jenom americký Westinghouse a ruská státní firma Atomstrojexport. A kdybych byl demagog a lhář jako vy, tak bych řekl, že za vlády Sobotky jsme zrušili ten tendr, protože tam byla ruská firma. No, samozřejmě, že by to nebyla pravda. Ten tendr byl zrušen, protože ČEZ lobby vylobbovala ČSSD a chtěli od ministra financí garanci na cenu elektřiny, což jsem odmítl, ale neměli jsme na to sílu, my jsme měli jenom šest ministrů.

Takže, kdo seděl tehdy v té Nečasově vládě? 2012, kdy jste umožnili, aby ruská firma postoupila do druhého kola do finále proti americké firmě. No, seděli tam mimo jiné pánové Kalousek, Blažek, Stanjura a Petr Fiala. Takže to je ten, to jsou ty Dukovany, to je o tom. Dukovany jsme vám připravili, vy jste to tady rok obstruovali, my jsme to hráli na férovku, protože samozřejmě investice do jádra má být odsouhlasena (?) celým politickým spektrem. Takže vy jste se v roce 2013 bratříčkovali s Putinem, pan premiér Nečas tehdy mluvil o sbližování s Čínou a kritizoval Dalajlámu. A to už si taky nepamatujete.

Takže abychom se vrátili do té věcné debaty... Takže není pravda, že vy jste spustili tendr. Havlíček a naše vláda, my jsme vám to všechno připravili a nemáte zač. Nemáte zač. Měli jste poděkovat. (Potlesk z levé části sálu.) Takže potom vy mluvíte o Rusku a ruském plynu a ruské ropě. Prosím vás, já bych byl strašně rád, kdybyste si už v tom udělali jasno. Tak ovlivňujete tedy nákup ruského plynu a ropy nebo neovlivňujete? Pokud tvrdíte, že ovlivňujete, tak já se ptám, proč jste minulý rok nakoupili o 820 tisíc tun ruské ropy navíc. Proč? Takže bylo by dobré, kdybyste si v tom udělali nějak jasno. Vy říkáte, že je to obrovský úspěch, že do České republiky neteče ruský plyn. Ano, že jste teď vykoupili ta aktiva. Pane premiére, já vím, že vy jste tam nebyl, ale kdyby se po revoluci někdo zamyslel a řekl si, že si necháme ta důležitá aktiva, jak to udělala většina států kolem nás, jako Polsko, Maďarsko, Slovensko, tak vám chci jenom připomenout, že Transgas byl prodán v rámci oposmlouvy v roce 2002. Oposmlouvy! A vy od toho Transgasu jste teď koupili zásobníky, teď kupujete velké trubky, NET4GAS.

Takže jen aby bylo jasno, když nás obviňujete, že my jsme nic nedělali. Ne. Vy, kdybyste se nechovali tak, jak jste se chovali, tak bych nikdy nezaložil protikorupční hnutí. To je jako neuvěřitelné, když vy o tom mluvíte, že jak jste všechno zvládli. Ne, vy jste všechno rozprodali! Vy jste všechno rozprodali a samozřejmě tu výjimku na ruskou ropu vám vyjednal Orbán. Ne vy! Vy jste tam mlčel, vy jste říkal, že se musíte odstřihnout od ruské ropy, nakoupil jste toho navíc... Pokud to nakupujete, já si myslím, že to nenakupujete, že to jsou jenom politické proklamace. Stejné je to s tím ropovodem TAL, kde ostatní akcionáři nechtějí investovat do té kapacity. Proč to vůbec děláte? Proč nás to stojí 1,5 miliardy, kterou jste mohli vzít do rozpočtu? Vy budete rozhodovat o nákupu ropy? Já myslím, že to dělají polské rafine... Tedy české rafinérie, které vlastní Polsko. Takže je to neuvěřitelné, že jak jste vy zkrátka zapomněl, co tady bylo.

No, potom jsme se strašně zasmáli, když jste deklaroval, že pokud jde o energie, mohu tu také připomenout, jak jsme českým domácnostem a firmám pomohli zvládnout vysoké ceny za energie. Tak to jste snad psal sám. Nebo kdo to psal? Pokud to psal nějaký poradce, tak ho vyhoďte rovnou. Jak jste pomohli? Komu jste pomohli? Nikomu jste nepomohli! Vy jste zastropovali po tom, co jsme vás tady vyzývali od února 2022, abyste zastropovali cenu elektřiny u výrobců, tak jste to neudělali. Tak jste to neudělali, takže vy tady říkáte, že jste zvládli sehnat dostatek energie. Ano, to je pravda, protože lidi, kteří na to neměli, tak samozřejmě přestali a šetřili, takže většina lidí na to neměla ani peníze. A bylo jich spoustu.

Jediné, komu jste dokázali pomoct, byly energetické firmy. Takový pan Křetínský se k vám hned včera přihlásil. Pan Křetínský včera říkal: "Podporuji tuto vládu", říká, protože má dobrou hodnotovou orientaci. Tak jsem si vyndal z Wikipedie, oni všichni mluvili o těch hodnotách, tak já nevím, jestli je ta hodnota, hodnotová orientace, že pan Křetínský měl 120 miliard zisku nebo nevím kolik měl. Nebo ČEZ. Takže samozřejmě ty hodnoty oni podporují. Proto Blesk je provládní a stále tam píšou pozitivně o této vládě. Ministr Válek tam stále slibuje ten penicilin, naše sportovní agentury je tam... A Reflex, víme, kdo je Reflex? Já tomu rozumím, že zkrátka energetické firmy pan Křetínský fandí této vládě a my všichni tady jsme to zaplatili. Tyto zisky energetických firem ve výši stovek miliard, ano. Takže já myslím, že lidi to teď vidí na vyúčtování té elektřiny, takže tam je to úplně jasné.

Vy jste také sliboval před volbami a s tím na mě křičel, že je mou povinnosti bojovat proti cenám emisních povolenek. Ano, to platí celý náš průmysl, platí to výrobci elektřiny z uhlí. A já jsem se snažil - napsal jsem dva dopisy, vystupoval jsem na Evropské radě. No, ale vy jste, co jste udělali tady pro tu energetiku? Akorát jste udělali skvělý tarif pro teplárny. Ano. Proto tam má Topolánek svého Kožušníka na MPO, aby hlídal tyhle kšefty. Tak to je. A pokud to nikdo neřekl na mikrofon nebo to nikdo nenapíše, tak samozřejmě je to jasné. Takže celá inflace, všechno, co se tady stalo, je kvůli ceně elektřiny a plynu, ale hlavně elektřiny. A zakladatel TOP 09 pan Kalousek řekl, že jste měli vykoupit ten ČEZ. To je málo, jedna z mála firem, která tady zůstala, 70 %, ano. A tam je například i lithium zaparkované díky nám. Ale to jste neudělali. Takže to je ta energetika. Hodnotová orientace této vlády. Fakt to je jako na smích neuvěřitelné.

Potom tady máme vzdělávání. Takže já chápu, že vy mluvíte, teď říkáte - moje vláda komplexně restartuje vzdělávací systém, investuje do vědy a výzkumu... No a ono to tak vypadá, že vy tak restartujete ten systém, že tady máme poprvé od revoluce, kde učitelé vysokých škol stávkují, poprvé od listopadu 1989. No, a vy se jim ještě vysmíváte, protože vy máte teď tu billboardovou kampaň, kde stále říkáte: "děláme, co je potřeba". Tak já nevím, jako kdo vlastně tohle vymyslel. Neuvěřitelné.

Takže vy jste tvrdil, zvýšili jsme průměrné platy učitelů na úrovni 130 % průměrné mzdy, abychom do školství dokázali přilákat a dokázali tam také udržet mladé, připravené, motivované lidi. Ano, to jistě, proto pan Bek mluví o tom, že je učitelů moc, a proto jste kantorům osekali mzdy a porušili jste svoje sliby, takže učitelé chudnou, noví se nehrnou a jejich mzdy klesly někam ke 113 procentům průměru. Vy musíte totiž říct, k jakému roku těch 130 % vypočítáváte, k jakému roku? Když ti učitelé si to spočítají, tak ti musí bohužel možná brečet nebo smát. A to nemluvím o uklízečkách, kuchařkách, školnících, kterým jste slibovali zvýšení platů, ale místo toho jim budete peníze brát a vyhazovat je po tisících.

No, pojďme teď na... ano, tady mám ještě k těm akademikům a pan premiér je bývalý rektor. Akademici vyhlásili včera stávku. Zaměstnanci chtějí upozornit na dlouhodobě nízké platy, kvůli kterým často odcházejí z akademického prostředí jinam nebo do zahraničí. Pokud společně něco nezměníme, budou muset svou práci snů opustit, protože je neuživí, říká Eva Lehečková, děkanka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v ranním interview na Radiožurnálu. No, tak já nevím, jako pan Bek vám řídil tu univerzitu, vy jste tam údajně byl, tak vůbec nechápu, že o co jde?

Toto je výkaz práce naší vlády. To jsme napsali potom, co jste tedy vyhráli volby, když vás bylo pět proti jednomu. Tady máte jasnou tabulku, tady jsme my, a to se dá všechno zdokladovat. (Ukazuje publikaci s názvem "Může za to Babiš" a cituje z ní.) Splnili jsme slib, že v roce 2021 bude průměrný plat učitelů přes 45.000 a byl 48.444 korun. A když se podíváte, kolik to bylo, když jsme šli do vlády 2014, tak jsme startovali na úrovni 26.111 a skončili v roce 2021 na 48.444. Rozdíl je 22.333 korun. Za našich vlád. A ti učitelé to přece musí dobře vědět. Nepedagogickým pracovníkům jsme zvýšili plat na 25.683. Ano, tady to máme, začínali jsme - za vás měli 14.000 a my jsme končili 25.683. A co vy máte v tom programovém prohlášení vlády? Vy vlastně žádné nemáte, protože to programové prohlášení vlády samozřejmě se liší od předvolebních slibů. Vy tam nemáte pořádně jedno číslo. Takže vy tady mluvíte o školství, vy tady stále říkáte, co vy všechno uděláte pro školství a děláte úplně pravý opak. My jsme navýšili rozpočty pro vysoké školy o sedm miliard. Pořídili jsme tisíce tabletů, notebooků a počítačů. To je všechno pravda a co se všechno dá dohledat. No, pojďme dál.

Bezpečnost. Takže pan Fiala má vtipu na rozdávání, poslouchejte: Bezpečnost je základní úkol státu a je to dnes naprosto nutná věc pro všechno ostatní, pro naši prosperitu a pro naši existenci. A do bezpečnosti musíme odpovědně investovat, protože ve chvíli, kdy propukne konflikt, tak už je na nějaké zásadní kroky pozdě. No, tak když pominu, že v minulosti ODS osekávala resort dopravy na dřen, když přišla nějaká krize, ano. A ty F-35 budou za těch 10 let, tak jaká je hlavní zpráva ohledně bezpečnosti? No, že jsme byli šestá nejbezpečnější země na světě a že jsme dvanáctí. To je neuvěřitelné, jak vy... a vy dokonce lžete, že my jsme pro armádu neudělali vůbec nic. A tenhle graf, ten je oficiální, tady to máte. (Ukazuje graf.) V roce 2009 byly výdaje na armádu 56 miliard. Vaše vlády to snižovaly, tam jste brali hned.

A vy jste se včera nestyděl tady lhát o těch komunistech, kteří nás, ano, vydírali. My jsme byli menšinová vláda, my jsme neměli stoosmičku, ano, ale nakonec ty peníze v tom rozpočtu zůstaly. Takže v roce 2009, vy jste vůbec nepochopili a vy děláte stejnou chybu teď, byla krize finančních trhů, tak jste hned vzali armádě peníze. Takže z 56 miliard jsme začínali na 42 miliardách v roce dva 2014. A vy si dovolte říct, že my jsme nedávali peníze armádě, když vy jste snižovali ty peníze. To je to peklo, že toto jsou jasná fakta, to jsou jasná čísla, ale vy budete tvrdit něco úplně jiného. Takže my jsme připravili rozpočet 2022 a tam bylo téměř 90 miliard. Takže pokud neumíte počítat, pane premiére, ať vám to spočítá pan Stanjura, ten taky počítat sice neumí, ale možná to bude důvěryhodné, protože vlastně Stanjura řídí tu vládu, ne? (Slabý potlesk zleva.) Já nechápu, proč můžete říkat takové nesmysly, buď vám to dělají naschvál, nebo tomu nerozumím.

Vy jste dokonce řekl v tom projevu, že vy jste pořídili ty helikoptéry, to je neuvěřitelné, helikoptéry. Přitom mě paní Černochová zvala do Náměšti nebo kde to je, abych se tam šel podívat. Ano, ta armáda potřebuje a my jsme samozřejmě dělali maximum pro armádu. Ale proč tak lžete? Proč, když je to úplně evidentní? Stále opakujete ty nesmysly a chlubíte se americkými vrtulníky, jo? Přitom my jsme je koupili. No a vy si chcete koupit ty F-35. Jasně, to je 400 miliardová vstupenka do Bílého domu za peníze nás všech. Do toho oválu. Já tomu rozumím. (Potlesk zleva začínající v hnutí SPD.) Ale když jsme byli na tom semináři pana Žáčka, tak nám řekl, že tam bylo sedm nabídek, Tak zkuste nám je ukázat, zkuste nám říct ta kritéria, jaká byla tam váha, a tak dále. Tak to je, vy jste vůbec nepochopili, že bezpečnost samozřejmě, že místo těch F-35 můžeme koupit Iron Dome, ano, abychom ochránili naše lidi, že vlastně NATO je obranné uskupení, ne útočné. Takže... Ale o tom vy s námi se nechcete vůbec bavit. Já si pamatuju, ano, my jsme byli menšinová vláda, my jsme stále s vámi diskutovali, ale vy ani jednou. A co tady odznělo vlastně včera a dneska, ty útoky, ty lži, to je fakt neskutečné. Já samozřejmě nebudu reagovat na ty ostatní, protože to nemá vůbec smysl a reaguji jenom na vystoupení pana premiéra.

Takže předsednictví Evropské unie, jo. Já nevím, pane premiére, vy fakt tomu věříte, co jste tady říkal, že máte kredit díky úspěšnému předsednictví? Díky tomu, že víme, co chceme, jsme čitelní a držíme slovo. Tento kredit využíváme při prosazování našich zájmů. Naši občané by vám jistě mohli říct, jak jste čitelný. Ano, to jsou například ty vaše sliby, jak nedopustíte zákaz spalovacích motorů, omezíte emisní povolenky, to jsou vaše sliby. Budeme bojovat proti ilegální migraci, ano? Zradili jste, pozvali jste je, můžete říkat, co chcete. Je tam 30.000 a každý ten ilegální migrant, který platí peníze těm pašerákům, má ten mobil, takže to slyšel a nebude čekat na rozhodnutí parlamentu. To jsou všechno vaše sliby, ano. Ale vy jste se tomu vyhýbal, pro vás je to tam nepříjemné být na té Evropské radě. My jsme vám předali vládu 17. prosince 2022 ve12.30, jo?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.