Babiš (ANO): Kalouskovo tempo rušení automatů? Desetina přístroje denně

10.10.2015 15:58

Reakce ministra financí Andreje Babiše na text 1. místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který byl zveřejněn na Parlamentních listech

Babiš (ANO): Kalouskovo tempo rušení automatů? Desetina přístroje denně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Poslanec Miroslav Kalousek se v současnosti otevřeněji než kdykoliv předtím postavil na stranu hazardní lobby a - za bdělého dohledu senátora a majitele loterijní společnosti Synot Ivo Valenty ze sněmovní galerie - obstrukcemi blokuje prosazení zákona zvyšujícího zdanění hazardu. Svou symbiózu s hazardním průmyslem se proto snaží popřít alespoň statistikami, které mají dokazovat, jak že se za svého ministrování při rušení hracích automatů činil a jak je pod mým vedením Ministerstvo při tomto rušení pomalé. Jeho statistiky jsou samozřejmě scestné a jejich výklad účelový. Podíváme-li se na skutečná čísla, zjistíme, že přátelství Miroslava Kalouska s hazardem stojí na ještě pevnějších základech, než se původně zdálo.

Vtip je v tom, že Ministerstvo financí ruší licence na provoz hracích automatů dvěma způsoby. Za prvé; Na žádost samotných provozovatelů, kterým Ministerstvo musí podle zákona automaticky vyhovět. Druhou situací je rušení z moci úřední poté, co obec vydá restriktivní vyhlášku. Zde jde na rozdíl od první situace o rušení proti vůli provozovatelů přístrojů. A ti pochopitelně v rámci řízení využívají všechny myslitelné i nemyslitelné opravné prostředky, aby rozhodnutí o zrušení co nejvíce oddálili.

Asi málokoho nepřekvapí, že z moci úřední bylo za úřadování pana Kalouska zrušeno za tři roky pouze 74 zařízení, což je v průměru jedna desetina automatu denně. Pro srovnání, za necelé dva roky, co jsem ve funkci já, bylo zrušeno z moci úřední celkem 7991 povolení, což představuje 13 zrušených zařízení denně.

Čísla pana Kalouska tedy nejen, že nekorespondují se skutečností, ale také účelově míchají hrušky s jablky. Pohled na skutečná čísla odhaluje opravdové tempo rušení (lépe řečeno nerušení) z moci úřední za ministra Kalouska, které dosáhlo „závratné“ rychlosti 3 automatů za měsíc. To leccos napovídá i o skutečných motivacích současného chování opozičního poslance při projednávání sazbové novely k hazardu.

Naopak mou jasnou instrukcí sekci pana náměstka Závodského bylo co nejrychleji pomoci obcím na území České republiky v jejich úsilí zmenšit počet automatů na svém území. Předložená čísla jasně ukazují, kdo z nás dvou – jestli já nebo Miroslav Kalousek - je a není ovládán hazardní lobby.

Andrej Babiš, ministr financí ČR

Porovnání rušení z moci úřední u technických herních zařízení (THZ) povolených MF

Ministři financí ČR Vybrané období Celkový počet pravomocně zrušených THZ Průměr zrušených THZ za 1 den
Miroslav Kalousek 13.7.2010 až 10.7.2013 74 0,1
Jan Fischer 10.7.2013 až 29.1.2014 525 2,6
Andrej Babiš 29.1.2014 až současnost 7991 13,0

      

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…