Babiš (ANO): Kde domov můj? Czechia nebo Czech Republic

27.04.2016 13:30

Pod jaký názvem prezentovat Českou republiku v zahraničí? Dosavadní anglický název Czech Republic je prý nemoderní a zbytečně dlouhý.

Babiš (ANO): Kde domov můj? Czechia nebo Czech Republic
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Navíc většina států má mimo svého oficiálního názvu i zkrácenou jednoslovnou verzi. Pro ministerstvo zahraničí důvod, proč navrhnout změnu. A tak se má pro celý svět stát z Czech Republic moderní Czechia.

Nedá mi to, abych nezareagoval na diskuzi probíhající v posledních týdnech. Nepovažuji za nutné měnit ve světě zaběhnutý název naší země. Czech Republic je pro mě reprezentativním, důstojným názvem, který si své místo musel dlouho vybojovávat a někde dokonce stále ještě bojovat musí, zejména s nevědomostí lidí o rozdělení Československa. Proč tedy nahrazovat tento foneticky krásný název zkratkou a opětovně mást zahraniční partnery změnou? Můžeme polemizovat o tom, že změna ani není nutná, protože řada lidí v zahraničí již teď používá zkrácený název Czechia. Ano, nicméně stejně tak můžeme argumentovat tím, že někde se uchytilo prosté označení Czech a jinde stále používají starý název Czechoslovakia.

Diskuze se také dotkly tématu zaměnitelnosti nového názvu. Většina z nás si asi vzpomíná na bombové útoky v Bostonu, po kterých se internetem rozletěla zpráva o původu útočníků. Než se podařilo informace uvést na pravou míru, část Američanů si myslela, že útočníci pochází z Česka. Došlo totiž k záměně názvu Czechia za Chechnya – Čečensko. Přitom se jen opakovala situace z dřívější doby. Například při Světové výstavě v roce 2000 došlo k podobnému omylu, kdy byl český pavilon označen za čečenský. I z tohoto důvodu bych raději zůstal u názvu Czech Republic, který snad k záměně dává menší prostor.

Je otázkou, zda je vůbec vhodná doba na řešení záležitostí, jako je označení země v zahraničí. Nechci nijak marginalizovat důležitost názvu našeho státu, nicméně se domnívám, že ve světě se dějí důležitější věci, na které by se měla naše zahraniční politika soustředit a přispívat k jejich řešení. Pak, v klidnějších dobách, můžeme pokračovat v tématech, jako je toto.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…