Babiš (ANO): Odstrašující obrázky na obalech cigaret = méně kuřáků?

26.02.2016 11:17

V Poslanecké sněmovně se právě projednává novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích. Po jejím schválení už v České republice nikdo nekoupí krabičku cigaret bez varovných fotografií a textů.

Babiš (ANO): Odstrašující obrázky na obalech cigaret = méně kuřáků?
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Každá krabička bude mít nově na obalu kromě textového varování i obrázek. Toto tzv. kombinované varování bude muset pokrývat alespoň 65 % vnějšího povrchu přední i zadní strany balení cigaret a bude povinně umístěno v horní části krabičky. Varovné texty a fotografie si nebude moci zvolit výrobce sám. Na základě evropské databáze stanoví pro náš stát právní předpisy tři soubory varování.  Jeden soubor bude používán vždy pouze jeden rok.

Uvedená úprava je důsledkem evropské snahy co nejvíce přiblížit obaly cigaret v celé EU jednotnému označení, které by mělo kuřáky odrazovat od kouření a napomáhat tak snížení počtu aktivních kuřáků.

Škála obrazových varování je poměrně široká. Najdeme zde například reálné fotografie orgánů poškozených kouřením. Takové fotografie mají cílit zejména na kuřáky, kteří na své zdraví zatím ještě nerezignovali. A musím připustit, že některé obrázky jsou opravdu odstrašující. Další velkou skupinu tvoří fotografie, které se snaží emočně zasáhnout kuřáky – rodiče. Jde o fotografie s dětmi a rodinami a varování, že kuřáci škodí nejen sobě, ale také svým dětem a dalším blízkým.

Od zavedení zmíněných opatření si slibuji snížení počtu kuřáků. Především by mělo dojít ke zvýšení počtu těch, kteří se budou snažit s kouřením přestat. Výrobci cigaret samozřejmě namítnou, že se jim zvýší náklady na výrobu krabiček a budou je muset promítnout do koncové ceny cigaret.

Ruku na srdce, realita je spíše taková, že jim ubyl prostor pro design krabičky a umístění jejich loga či značky cigaret. Po vstupu opatření v účinnost očekávám, že se najdou kutilové a podnikavci, kteří začnou prodávat různé líbivé obaly na cigarety, které všechna varování překryjí. Možná se ale do módy vrátí tabatěrky a cigártašky našich dědů.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…