Babiš (ANO): Umělé zasněžování – podpora sportu, ale i narušení životního prostředí

22.04.2016 7:25

Umělé zasněžování vnímáme jako běžnou součást zimního období, respektive lyžařských areálů. Zejména v posledních letech by se bez zasněžování většina areálů v ČR ani neobešla.

Babiš (ANO): Umělé zasněžování – podpora sportu, ale i narušení životního prostředí
Foto: Hnutí ANO
Popisek: Miloš Babiš, poslanec hnutí ANO

Pokud by se měly spolehnout pouze na přírodní sníh, sezóna by se zcela jistě významně zkrátila.

Umělé zasněžování sebou přináší jak řadu pozitiv, tak sebou nese i určité problémy související s narušováním životního prostředí. Lyžování je jedním ze sportů, který má v Česku velkou tradici. Je to společně například s cyklistikou důležitý rodinný sport, ke kterému řada českých rodičů své děti vede. Obzvlášť v dnešní době, kdy se snažíme, aby děti víc sportovaly a ne jen seděly u počítačů a to i z důvodu narůstající dětské obezity, je důležité, aby tu nabídka oblíbeného zimního sportu byla, pokud možno po celou zimní sezónu.

Ale je tu i druhá strana mince. Samotná výstavba lyžařských areálů je zásahem do rázu krajiny, v případě České republiky často i zásahem do krajiny chráněné.

Mezi negativní vlivy, které sebou výstavba a provoz přináší, patří například odlesňování a narušování půdního povrchu (možnost vzniku erozí), světelné a hlukové znečištění a také ovlivnění vodního režimu v daném území. Poslední zmíněný jev nastává právě v důsledku umělého zasněžování.

Jaké jsou hlavní problémy umělého zasněžování? Řada lidí, mezi nimi i provozovatelé lyžařských areálů, jsou zastánci toho, že umělý sníh je, co se týče složení a vlastností, téměř stejný jako přírodní sníh. Tak tomu však není. Umělý sníh se vyrábí z vody odebrané z vodních toků, která má jiné složení než voda srážková – je například více mineralizována a to znamená větší zasolení půdy a tím pádem nepříznivější prostředí pro rostliny. Vzhledem k tomu, že díky umělému zasněžování zůstává sníh na plochách sjezdovek déle, dochází postupně ke změně vegetace. Tam, kde dřív byly rozmanité druhy porostu, se daří spíše rostlinám nenáročným, tedy zejména trávám a krajina tak ztrácí svou druhovou rozmanitost.

S tím souvisí i druhý problém – odběr vody z vodních toků. Některá střediska mají již vybudované nádrže na zadržování vody, které jsou zároveň součástí protipovodňových opatření a koncepcí na daném území. Další odběr je ale přímo z vodních toků, což především v případě menších řek může přinášet problémy s nedostatkem vody v těchto tocích. Naopak postupné roztávání technického sněhu může rozšiřovat problém s nárůstem vody v korytech v období tání. Díky technickému sněhu se toto problematické období uměle prodlužuje. Navíc voda z tání není tolik zadržována v krajině, protože technický sníh mění i půdu pod sebou, která pak není schopná zachytit nápor množství vody.

Dalším zásadním problémem umělého zasněžování je přidávání aditiv do technického sněhu. Byť se k přidávání přísad napomáhajících tvorbě umělého sněhu většina provozovatelů zařízení nehlásí, jsou používány všude po světě. Používají se speciální bílkoviny a některé detergenty. Jeden z používaných přípravků je bakterie obsahující toxické látky, která způsobují zmrznutí květů rostlin a poškozují jejich buňky. Během tání se pak tyto přísady dostávají do vodních toků.

Jak předcházet poškozování životního prostředí v důsledku umělého zasněžování? Řešením může být úprava zákona o posuzování vlivů na životní prostředí tak, aby každý záměr lyžařského areálu musel projít posouzením, které zhodnotí veškeré vlivy použitých technologií na životní prostředí. V současné době totiž pod přímé posouzení spadají pouze areály v chráněné krajině. Záměry týkající se lyžařské infrastruktury v nechráněných oblastech prochází pouze tzv. zjišťovacím řízením.

Sport bychom podporovat měli, ale osobně se přikláním k zákazu aditiv u zasněžování a povinné EIA u každé sjezdovky.

Psáno pro blog.idnes.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.