Babiš (ANO): V celé EU je funkce statutárního auditora spojována s veřejným zájmem

13.04.2016 19:29

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 4. 2016

Babiš (ANO): V celé EU je funkce statutárního auditora spojována s veřejným zájmem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové.

Zákon o auditorech je právním předpisem regulujícím provádění auditu statutárními auditory a auditorskými společnostmi. Zároveň je zde upravena činnost profesní samosprávy auditorů a výkon veřejného dohledu nad nimi. Zákon obsahuje ucelený soubor práv a povinností auditorů při ověřování finančních výkazů, a zahrnuje též systém zajištění kvality.

Předložená novela zákona o auditorech implementuje požadavky právních předpisů Evropské unie s účinností od 17. června 2016, a to směrnice číslo 56 z roku 2014, kterou se mění směrnice číslo 43 z roku 2006 o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek, a nařízení číslo 537 z roku 2014 o specifických požadavcích na povinný audit subjektů veřejného zájmu. Předmětem novely zákona je posílení veřejného dohledu nad auditorskou profesí, který v České republice vykonává rada pro veřejný dohled nad auditem.

Oblastí, která prošla výraznou úpravou, je právě systém zajištění kvality. Zákon s ohledem na evropské nařízení nově vyžaduje, aby kontrola kvality auditorů, kteří ověřují účetní závěrky subjektů veřejného zájmu, byla prováděna orgánem dohledu a jejími kontrolory kvality. Postavení komory auditorů, jako samosprávní profesní organizace, se tímto mění tak, že kontrolu kvality bude provádět už jen u auditorů, kteří neauditují subjekty veřejného zájmu.

V celé Evropské unii je funkce statutárního auditora spojována s veřejným zájmem, proto jsou auditoři podrobováni velmi přísným požadavkům na odbornost, nezávislost a etické jednání.

Tato novela proto posiluje též nezávislost auditora.Tímto konstatováním bych rád své úvodní slovo zakončil a chtěl bych vás požádat o schválení novely zákona již v prvém čtení v souladu s § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Důvodem je, aby tato norma nabyla účinnosti stejným okamžikem jako zmíněné nařízení, tedy 17. června 2016.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…