Babiš (ANO): Výnos z vydobytých nerostů lze změnit pouze vyhláškou

03.12.2014 17:40

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny dne 3. 12. 2014.

Babiš (ANO): Výnos z vydobytých nerostů lze změnit pouze vyhláškou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Myslel jsem, že vystoupím až na konec, ale už nemůžu vydržet poslouchat tady ty nesmysly a lži k těm vydobytým nerostům. Nebudu tady mluvit o tom, jak jsme privatizovali Mosteckou uhelnou, OKD a všechny uhelné společnosti. A možná jsme je nikdy neměli privatizovat.

Za prvé - výnos z vydobytých nerostů lze změnit pouze vyhláškou. Nemusí být žádná novela zákona. To aby bylo jasno. Vyhláška bude k 1. 7. a zároveň také předpokládáme novelu zákona.

Ano, já jsem přišel s návrhem desetinásobku, protože mi bylo řečeno, že v západním Německu byl ten případ, protože jsem jediný ministr, který shání peníze do rozpočtu. Potom byla velká debata. Jako je to skutečně skandální, že jsem si dovolil pro stát..., protože to uhlí patří státu, bych vám chtěl připomenout, že patří nám. Takže za pět let si majitelé uhelných společností vyplatili 18,7 mld. dividend a my jsme dostali 1,252 mld. asi. Takže 262 mil. ročně. To je úplně neuvěřitelné, kolik jsme dostali peněz. Takže jsem si dovolil říct, že bychom měli dostat víc. Začal jsem s desetinásobkem. Skandál. Bude se propouštět. Odbory. Klasický scénář.

Nakonec jsme se domluvili s panem Mládkem na dvojnásobku, takže nebude 262 mil., ale 520 mil. Myslím si, že všichni to rozchodí, že si zase vydělají miliardy před zdaněním a nebude se propouštět. To jsou všechno nesmysly.

A není pravda, že obce vyjdou zkrátka. To je taky lež. Obce dostanou větší... Chceme změnit ten poměr? No, protože dostaneme dvojnásobek. Tak samozřejmě stát potřebuje peníze. Vy tu stále vystupujete s nějakými pozměňováky, všichni potřebují peníze. Takže obce dostanou tolik, co dostávaly. A stát dostane taky. Abychom snižovali ten schodek. Takže jen k těm nerostům, aby bylo jasno, že jsou to nesmysly. Tady to bylo skloňováno ve vícero projevech. A znovu opakuji - není potřeba zákon, je to na vyhlášku, domluveni jsme na dvojnásobku. A 18,7 mld. dividend. A nebudu tady mluvit o privatizaci. To uhlí jsme si asi měli nechat. Díky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…