Babiš (ANO): Výši ročního inkasa odvodu z loterií se podařilo výrazně zvýšit

13.06.2016 4:30

V roce 2015 bylo sázejícími vloženo do hry 152,2 mld. Kč, což je o 10,2 % více než loni. Zároveň však bylo sázejícím vyplaceno na výhrách 121,8 mld. Kč, tedy oproti roku 2014 o 14,1 % více. Příjmy ze hry legálních provozovatelů loterií a jiných podobných her tak činily 30,4 mld. Kč.

Babiš (ANO): Výši ročního inkasa odvodu z loterií se podařilo výrazně zvýšit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

K nárůstu objemu finančních prostředků vsazených do hry došlo navzdory tomu, že od roku 2014 až doposud Ministerstvo financí zrušilo z moci úřední rekordních 17 247 herních zařízení. „I přes výborné výsledky Ministerstva financí při rušení herních zařízení se podařilo výrazně zlepšit stávající výši ročního inkasa odvodu z loterií,“ zhodnotil výsledek provozování loterií a jiných podobných her za rok 2015 ministr financí Andrej Babiš. „Inkaso odvodu z loterií a jiných podobných her za rok 2015 činilo 8,1 mld. Kč. Oproti roku 2014 se tedy jedná o nárůst téměř o čtvrt miliardy korun,“ doplnil náměstek ministra financí Ondřej Závodský.

Nadto ještě provozovatelé číselných a okamžitých loterií a kursových sázek zaslali za rok 2015 Českému olympijskému výboru finanční prostředky ve výši převyšující 0,5 mld. Kč v rámci uplatněné slevy na dílčím odvodu z loterií a jiných podobných her, což je o 100 mil. Kč více než v roce 2014.

Objem vsazených prostředků se přesouvá do méně škodlivých her

Obdobně jako v roce 2014 se velký nárůst objemu vsazených částek odehrál v oblasti okamžitých loterií a u internetových kursových sázek, jejichž podíl se každý rok zvyšuje a dosahuje z hlediska finančních prostředků vsazených do hry 1/4 celého trhu. Zvýšení objemu vsazených finančních prostředků v roce 2015 je v porovnání s rokem 2014 rovněž patrné u kostek a u karetních turnajů v kasinu. „Považuji za velký úspěch, že nárůst těchto her nastal na úkor videoloterních terminálů a objem vsazených prostředků se tak přesouvá do méně škodlivých her,“ řekl Ondřej Závodský.

U interaktivních videoloterních terminálů se hodnoty vložených částek meziročně propadly o 16,5 % a hodnoty vyplacených výher se snížily o 19,4 %. Celkově tak lidé na videoloterních terminálech ve srovnání s minulým rokem prohráli o 3 mld. Kč méně. „Od roku 2014 jsme začali s masivním rušením videoloterních terminálů, jejichž nesystémové povolování od roku 2007 bylo zásadním problémem, který přispěl k nárůstu závislosti na hracích přístrojích,“ dodal ministr financí. Kromě toho nastal meziroční propad také u objemu vsazených finančních prostředků u internetových karetních turnajů nebo her a lokálních loterních systémů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…