Babiš: Privátní sféra v hmotných rezervách benzin nezdraží

27.03.2014 19:10

Rád bych zareagoval na zavádějící článek v MF Dnes s titulkem „Babišovo šetření podraží benzin". Model účasti podnikatelské sféry na financování zásob Správy státních hmotných rezerv funguje dominantně napříč státy EU.

Babiš: Privátní sféra v hmotných rezervách benzin nezdraží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš, ministr financí

Finanční dopad na jednotkovou cenu motorových paliv je v porovnání s vývojem cen na světových trzích, daňovou zátěží a dlouhodobou průměrnou marží sítí čerpacích stanic (okolo 2 Kč/l) zanedbatelný.

Můžeme také sledovat ceny na čerpacích stanicích v sousedních zemích, které mají tento systém financování zaveden, a zjistíme, že dopad tohoto poplatku je nezaznamenatelný. Vzhledem k extrémně konkurenčnímu prostředí na trhu čerpacích stanic v České republice lze očekávat, že se tržním subjektům nepodaří do cen paliva jejich náklady prosadit.

Žádné zdražení benzinu se tedy konat nebude, i kdyby byl projekt účasti podnikatelské sféry na financování zásob Správy státních hmotných rezerv realizován. Spuštění projektu by trvalo nejméně rok, je ovšem otázka, zda vůbec ve vládě dojde ke shodě na jeho realizaci.

Andrej Babiš, předseda hnutí ANO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.