Babiš chce spoutat samosprávu finančními pouty. Soukromníci naopak prosazují decentralizaci a posílení role měst a obcí

18.05.2017 21:08

Ing. Jana Křižková, MBA, starostka obce Komňa na Uherskobrodsku a kandidátka do Poslanecké sněmovny za Stranu soukromníků ČR reaguje na čtvrteční slova ministra financí Andreje Babiše, které pronesl na konferenci Svazu měst a obcí v Plzni.

Babiš chce spoutat samosprávu finančními pouty. Soukromníci naopak prosazují decentralizaci a posílení role měst a obcí
Foto: red
Popisek: Jana Křižková - starostka Komni

"Andrej Babiš přišel s dalším úplně šíleným nápadem. Oznámil, že chce vybudovat nové ministerstvo veřejného financování, které by centrálně rozdělovalo dotace pro města a obce. To však považuji za absolutně nepřijatelný záměr, který by pro obce znamenal pouze to, že by starostové museli jezdit do Prahy škemrat o peníze na každý svůj projekt. Tím by se samospráva stala ještě více závislá na státní moci, došlo by k zásadnímu omezení ústavního práva na samosprávu a nový ministr dotací by se stal novodobým feudálním vládcem nad samosprávami v celé České republice.

Tato podoba centrálního hospodářství se zřejmě Andreji Babišovi zamlouvá, protože mu suverénní a autonomní samospráva leží v žaludku stejně, jako tisíce drobných živnostníků a podnikatelů. V jeho vidění světa je důležité vše zregulovat, zcentralizovat a svázat pevnými pravidly, v rámci kterých bude ministerský úředník prstem ukazovat na ty, kteří si "politicky" zaslouží nějaké dotace a kteří nikoliv. To už jsme tu ale jednou měli - vládu jedné strany, která o všem chtěla rozhodovat. A skončilo to, jak všichni dobře víme, Sametovou revolucí.

Prosazuji úplně opačný trend. Tedy aby se nadále posilovala role samosprávy, aby docházelo k decentralizaci a aby obce a města měly co největší podíl na rozpočtovém určení daní. Protože jsou to právě města a obce, které nejlépe znají potřeby místních obyvatel. Princip subsidiarity panu Babošovi asi nic neříká.

Navíc jsem přesvědčena o tom, že by mělo naopak docházet k redukci počtu ministerstev. Je zhoubné vymýšlet zcela umělé ministerstvo, které jen posílí státní moc na úkor samospráv. Příkladem může být nekonečná diskuse o Ministerstvu pro místní rozvoj, o jehož zrušení se vždy mluvilo jen před volbami, jenže po volbách se rázem na tuto racionální úvahu v mžiku zapomnělo.

Soukromníci nesouhlasí s omezováním samosprávy. Soukromníci, pokud budou ve vládě, zruší nepotřebná ministerstva a zjednoduší život lidem, podnikatelům i samosprávám."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.