Babka (KSČM): Moravskoslezský kraj potřebuje změnit některé zákony

10.03.2015 17:00

Krajští zastupitelé na svém čtvrtečním jednání schválili třetí aktualizaci Legislativního plánu Moravskoslezského kraje.

Babka (KSČM): Moravskoslezský kraj potřebuje změnit některé zákony
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Otevřený dokument, podle kterého chce vedení Moravskoslezského kraje do konce roku 2016 prosadit změny některých zákonů a splnit tak programové prohlášení krajské koalice ČSSD a KSČM, schválili krajští radní v dubnu 2013. Poté byl několikrát aktualizován v souladu s plánem legislativních prací vlády vzniklé z předčasných parlamentních voleb na rok 2014 a Výhledem legislativních prací vlády na léta 2015 až 2017.

Nyní krajští zastupitelé schválili třetí aktualizaci legislativního plánu, která vychází z vládního plánu legislativních prací na tento rok. Jsou v ní vytipovány nejpotřebnější změny právních předpisů, kterých chce Moravskoslezský kraj co nejdříve dosáhnout kvůli zjednodušení procesů a zpřehlednění právní úpravy.

Změny navrhuje zejména v dopravě, ochraně životního prostředí, sociální péči a školství.

„Loni v prosinci využili krajští zastupitelé právo vyvíjet zákonodárnou iniciativu a podali Poslanecké sněmovně návrh na změnu zákona o silničním provozu. Cílem navržené úpravy je zpřesnit ustanovení o předávání oznámení o uložení blokové pokuty a rozšířit zákonné důvody pro zadržení řidičského průkazu o podezření z naplnění některých skutkových podstat přestupků, za které se ukládá zákaz řízení motorových vozidel. Jinými slovy – podstata tohoto návrhu spočívá v možnosti zadržet řidičský průkaz na místě u výraznějšího překročení nejvyšší dovolené rychlosti. Dnes vám na místě může policista zabavit řidičák, když zaviníte dopravní nehodu, při níž někdo zemře, nebo ho vážně zraníte. Také, když od ní ujedete nebo řídíte pod vlivem alkoholu, či drog. Nově by se k tomu mohla přidat také vysoká rychlost,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana Josef Babka s tím, že Poslanecká sněmovna by se krajským návrhem měla v prvním čtení zabývat 31. března.

Dodal, že vedení Moravskoslezského kraje koncem loňského roku zaslalo také ministryni práce a sociálních věcí návrh změn, které by zlepšily situaci lidí se zdravotním postižením. „Cílem tohoto návrhu bylo zejména umožnit, aby při posuzování podmínek pro nárok těchto osob na sociální dávky bylo možné dostatečně zohlednit jejich individuální situaci,“ upřesnil 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Nově aktualizovaný legislativní plán obsahuje i záměr Moravskoslezského kraje iniciovat změnu zákona o integrovaném záchranném systému tak, aby škody, ke kterým dojde při záchranných pracích a cvičeních, hradil přímo stát. „Náhradu škody by mělo nově poskytovat ministerstvo vnitra, nyní se to děje prostřednictvím krajského úřadu,“ uvedl 1. náměstek hejtmana Josef Babka.

Očekává se rovněž, že Ministerstvo životního prostředí zašle v letošním roce do připomínkového řízení návrh novely zákona o ochraně ovzduší, který by měl snížit negativní dopady na ovzduší vznikající v domácnostech. „Na tento problém formou zákonodárné iniciativy upozornil Moravskoslezský kraj již v roce 2013 a zpracoval komplexní návrh jeho řešení. Návrh však nebyl v daném volebním období Poslanecké sněmovny projednán a ministerstvo přislíbilo zpracování vlastního návrhu, který by měl danou problematiku řešit,“ konstatoval 1. náměstek moravskoslezského hejtmana Josef Babka.

Aktuální znění Legislativního plánu je přístupné na webové stránce Moravskoslezského kraje: http://verejna-sprava.kr-moravskoslezsky.cz/legislativni_plan.html.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

18:09 Majerová (Trikolora): Slovenská vláda ruší veřejnoprávní média

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu zákona na zrušení veřejnoprávních médií na S…