Babka (KSČM): Trpělivost občanů má své meze

23.06.2017 16:20

Vláda odložila projednání materiálu o možném navýšení peněz na likvidaci ekologických škod v laguně chemičky Ostramo v Ostravě. Až miliardu korun navíc požadoval státní podnik Diamo, který spadá pod ministerstvo průmyslu a obchodu.

Babka (KSČM): Trpělivost občanů má své meze
Foto: archiv kandidáta
Popisek: JUDr. Josef Babka. 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje, zastupitel města Ostravy

Podle ministerstva financí má ale firma na odstranění škod peněz dost a není tak nutné další peníze poskytovat. Ministr Ivan Pilný (ANO) tvrdí, že vláda materiál odložila proto, že ostravský magistrát v souvislosti s ekologickými škodami zadal další posudek. „Ten bude až v září, proto nemáme podklady pro rozhodnutí, “uvedl.

„Chtělo by se říci ‚pánové a dámy z vlády ČR, přestaňte si hrát s občany Ostravy, trpělivost občanů má své meze. Splňte své závazky ve prospěch Ostravy a jejích občanů‘,“ napsal nedávno Josef Babka, předseda klubu KSČM v zastupitelstvu Ostravy. Včera k tomu dodal: „Ani posudek zadaný městem Ostravou nemůže vládě zabránit, aby rozhodla o navýšení prostředků na likvidaci lagun.“ Podle Babky jsou pro občany Ostravy nepochopitelné jakési hrátky ministerstva financí a ministerstva průmyslu, které se vzájemně obviňují buď z nečinnosti, nebo nekompetentnosti. „V neposlední řadě, jak říká klasik, jde o peníze až na prvním místě,“ uvádí Babka.

Laguny jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Lidi v okolí obtěžují hlavně zápachem. Čištění lagun provázejí od počátku problémy a termín vyčištění se stále posouvá. Smlouva byla podepsána před 21 lety, sanace začala před 13 lety a vytěženo bylo zhruba 200 tisíc tun kalů. Pak se ale ukázalo, že v lagunách jsou další desítky tisíc tun odpadu, se kterými se nepočítalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-moravskoslezsky.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …