Bajer (Soukromníci): Vláda potřebuje pořádně za uši! Hájí totalitní praktiky. Když je nezruší Ústavní soud, tak je zrušíme po volbách v parlamentu

16.08.2017 12:20

Prohlášení Petra Bajera, předsedy Strany soukromníků ČR, k návrhu na zrušení části daňového řádu, který podává skupina senátorů v návaznosti na nález Ústavního soudu ve věci kontrolního hlášení DPH.

Bajer (Soukromníci): Vláda potřebuje pořádně za uši! Hájí totalitní praktiky. Když je nezruší Ústavní soud, tak je zrušíme po volbách v parlamentu
Foto: Soukromníci
Popisek: Petr Bajer, předseda Soukromníků

Strana soukromníků ČR nepřestane bojovat proti totalitním manýrům dnešní vlády. V posledních letech se totiž v naší zemi rozmohly protiústavní praktiky, kdy si berní úředníci nad rámec zákonem daných možností vytváří nejrůznější formuláře a hlášení. Pomocí těchto formulářů pak buzerují všechny aktivní a pracovité lidi a po daňových poplatnících vyžadují čím dál větší množství informací. To je však v rozporu se zákony i ústavním pořádkem naší země.

Právě proto Strana soukromníků ČR již v minulém roce iniciovala podání ústavní stížnosti proti kontrolnímu hlášení DPH. Tento zákon se totiž i přes naši dlouhodobou kritiku podařilo vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL prosadit a ústavní stížnost se tak stala jedinou možnou obranou podnikatelů proti zákonu, který je podle nás exemplárním příkladem ohrožení svobodného podnikání. Zároveň je kontrolní hlášení unikátním prostředkem pro státní šmírování všech podnikatelských transakcí v naší zemi, což je zneužitelné ve snaze některých vládních protagonistů v ekonomické a politické monopolizaci naši země a může vést k likvidaci živnostníků a malého podnikání.

Jsme proto rádi, že senátor Ivo Valenta, který byl zvolen za Stranu soukromníků ČR, zvedl naši iniciativu proti kontrolnímu hlášení DPH a zajistil dostatečný počet senátorů, kteří se podepsali pod tuto ústavní stížnost. Následný nález Ústavního soudu pak nám všem dal jasně zapravdu v tom, že si úředníci nesmí dovolit pomocí formulářů a dalších podzákonných opatření umocňovat regulatorní a byrokratické dopady přijímaných zákonů. Údaje, které nedefinuje přímo zákon, prostě úředník nesmí po poplatníkovi vyžadovat.

Ústavní soud ve svém nálezu ke kontrolnímu hlášení DPH zároveň uložil vládě, aby přijala potřebná legislativní opatření a vyřešila tento protiústavní stav. To se však nestalo a Ministerstvo financí dokonce přímo vzdorovalo Ústavnímu soudu s tím, že pro praktiky spojené s kontrolním hlášením DPH úředníkům bude stačit obecné ustanovení daňového řádu.

Vládní představitelé tak znovu ukazují, jak málo respektují ústavní principy a jak se všemi možnými cestami snaží o návrat totalitních praktik, omezení svobody a soukromí a nastolení vlády všehoschopných úředníků a kontrolorů. Neúcta a nerespektování Ústavního soudu by podle mne mělo být varovným signálem pro všechny, kteří stále ještě věří socialistickým a populistickým slibům dnešní vlády.

Strana soukromníků ČR proto velmi vítá, že skupina senátorů vedená senátorem Ivo Valentou vytrvale hájí svobodu a demokracii v naší zemi, a že podává další návrh k Ústavnímu soudu na zrušení té části daňového řádu, která umožňuje svévoli berních úředníků. Senátoři tak jasně dokazují, že se umí prát za zájmy všech aktivních a pracovitých lidí a bránit základní principy, na kterých měla být postavena novodobá historie naší země, a které jsou v poslední době dramaticky ohrožovány.

Strana soukromníků ČR je přesvědčena o tom, že bez patřičné opory v zákoně a v kontextu nálezu Ústavního soudu se kontrolní hlášení DPH stane od nového roku nevymahatelným. Zároveň jsme si jisti, že po říjnových parlamentních volbách se budou také poslanci za Stranu soukromníků ČR podílet na nevyhnutelných vládních reformách, které zruší zbytečné a nesmyslné regulace, které dusí nejen podnikatelské prostředí v naší zemi. A jedním z prvních zákonů, který společně s dalšími poslanci se zdravým selským rozumem zrušíme, bude právě zákon o kontrolním hlášení DPH. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…