Bajer (SsČR): Pokud bude EET uvedena do praxe, postihne i ty, kterých se nyní netýká

02.04.2015 6:27

Vyjádření Petra Bajera k diskuznímu pořadu Partie

Bajer (SsČR): Pokud bude EET uvedena do praxe, postihne i ty, kterých se nyní netýká
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR

Dnes jsem velmi bedlivě sledoval televizní pořad Partie,kde diskutovali předseda odborových svazů pan Středula a předseda asociace drobných a středních podnikatelů pan Havlíček.

Debata se odvíjela korektně,v téměř přátelském duchu a ničím nevybočila z toho,co jsem od ní očekával. Na jedné straně odborář hájící zájmy zaměstnanců a  pan Havlíček z asociace.

Mé dojmy se dají shrnout do jedné věty.Opravdu hrozí ,,zemětřesení" a zánik drobného podnikání v ČR. Drobné podnikání určitě bude atakováno,za účelem většího výběru daní a odvodů a to za každou cenu.Nemohu se ubránit dojmu,že stát(vláda)přeceňuje možnosti (finanční), které drobní podnikatelé mají.Tento názor jsem si potvrdil v okamžiku,kdy jsem slyšel pana presidenta jak nabádal k zvýšení odvodů.Důvod,který uvedl je,že se od živnostníků vybere každoročně méně daní."

Ani zmínka o tom,že např. před deseti lety si OSVČ vystačil sám,nyní musí platit účetní,právníky, absolvovat nespočet kontrol,nových zákonů upravujících i stávající podnikání atd. Tedy má daleko větší náklady na své podnikání a zisk (při stejném obratu)se tedy díky tomu velmi ztenčuje.Druhým  problémem je méně zakázek,nižší kupní síla obyvatelstva atd. Takže porovnávat, bez zahrnutí často nesmyslně se zvyšujících nákladů ze strany státu, jaksi nejde.

Ale zpět k nedělní Partii.Mrzí mě,že pan Havlíček neřekl několik zásadních záležitostí týkajících se drobných podnikatelů.Např. částka 1797,-Kč/měsíčně na zdravotní pojištění je pouze měsíční zálohovou platbou,kdy po zpracování daň.přiznání dochází i ke zpracování přehledů na zdravotní a sociální pojištění a následnému doplatku za předložený kalendářní rok.Dále pak v debatě o placení prvních tří dnů pracovní neschopnosti zaměstnancům (což je pouze a jen další náklad zaměstnavatele)nepadlo vůbec nic o tom,že podnikatel,ač platí všechny nařízené odvody,nemá nárok vůbec žádný po dobu prvních čtrnácti dní nemocnosti (v případě podnikatele zpravidla vážné nemoci) a po této době dostane finanční prostředky ze soc. pojištění pouze v případě,že si k platbám soc. pojištění připlácí na pracovní neschopnost.Musí si však platit pouze procentuální částku,vypočítanou z odváděného soc. pojištění  a nemohou si zaplatit víc.Tento systém je tak špatný,že je OSVČ využíván minimálně a tito se raději pojišťují u komerčních pojišťoven.Takže další výdaje za to,že stát na živnostníky kašle.

V pořadu nepadlo ani slovo o tom,že mnoho tisíc živnostníků si víc,jak minimální platby nemůže ze svých příjmů ani dovolit i když by tak např. vzhledem k vypočítanému důchodu rádi udělali.K zavedení elektronické evidence tržeb jsme se již vyjádřili. Selhání výběru daní  státem se tímto nevyřeší.Navýší se pouze náklady na podnikání a případný větší výběr(o kterém však jsme přesvědčeni, že nenastane), padne na oltář výplat nových úředníků a preferovaných firem, které tento systém nastaví a budou provozovat.Pokud bude EET uvedena do praxe, jsme přesvědčeni,že v budoucnu postihne i ty, kterých se nyní netýká.

Nyní je snad již každému OSVČ a drobnému podnikateli seznámenému se skutečností jasné,že je nutné vytvoření silné politické strany,která bude mít dostatečný mandát bránit svobodné podnikání v České republice.

Petr Bajer
předseda Strany soukromníků ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…