Bajer (SsČR): Zloději kovů mají též účty, nebo se spokojí se složenkou

02.03.2015 13:52

Dnes 1.3.2015 vešla v platnost vyhláška ministerstva životního prostředí, zakazující výkup kovů v hotovosti.

Bajer (SsČR): Zloději kovů mají též účty, nebo se spokojí se složenkou
Foto: soukromnici.cz
Popisek: Petr Bajer, předseda Strany soukromníků ČR

Jedná se o další opatření, která vláda  či jednotlivá ministerstva připravila a odsouhlasila a nevzala vůbec na zřetel názory těch, kterých se tato opatření týkají a kteří z praxe vědí, že jsou naprosto absurdní a nesmyslná.

Na toto opatření, které má zamezit krádežím kovů, se lze podívat z několika úhlů pohledu. Snížení krádeží kovů určitě nezabrání převody prostředků na účty dodavatelů. Zloději kovů mají též účty, nebo se spokojí se složenkou i když dostanou nižší částku (poštovné cca 35,-Kč). Organizované party zlodějů kovů pak mohou navíc využít možnost dodávek do příhraničí okolních států, kde hotovost zajisté dostanou ihned.

Opatření ministerstva je tudíž naprosto nesmyslné, postihující pouze slušné, zákony dodržující firmy a to jak finančně, tak zvýšenou administrativní  zátěží. Ostatně z těchto důvodů mnoho firem skončí, či bude propouštět zaměstnance. Jeden příklad: v okruhu 10km okolo mého bydliště je celkem šest sběren kovů. K 1.3.2015 uzavřely své výkupny tři. To je 50% zařízení!

Dále jsme přesvědčení, že se jedná o hrubý zásah do svobodného podnikání, maření investic firem a to vše s jediným cílem likvidace dalšího oboru podnikání v ČR.

Z pohledu dodavatele se, dle našeho názoru jedná o hrubý zásah do práv občanů. Uvedu opět příklad : pokud rekonstruuji rozvody  topení, vody, ploty atd. zůstane mi starý materiál, který jsem však v minulosti zaplatil a to včetně DPH. 

Jedná se o můj majetek u kterého mi stát nařizuje jakým způsobem ho mohu, či nemohu prodat.

Dále z pohledu ochrany dat dodavatele je toto opatření ještě absurdnější, protože k již dříve nařízeným datům dodavatele přibude ještě  číslo účtu.

Jsme zděšeni, jak státní správa postupuje při řešení svého selhávání při vymáhání dodržování zákonů, nepřipouští námitky občanů, firem, profesních sdružení, které mají na rozdíl od úředníků na ministerstvech praxi v oboru.

Svými neuváženými rozhodnutími likvidují podnikatele, kteří do svých provozů investovali nezřídka všechny své úspory.

V neposlední řadě toto opatření způsobí zvýšení nezaměstnanosti, zhorší se třídění odpadů občany a znemožní prodej kovů osobám bez účtů ve finančních ústavech, kterými jsou například důchodci.

Proti této úpravě protestujeme  a doufáme, že opatření z dílny ministra Brabce bude staženo.

Petr Bajer
předseda SsČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: SsČR

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.