Balaštíková (ANO): Volební zákon nebude nikdy úplně dobrý...

19.02.2021 10:21

...buď bude nespravedlivý k malým stranám, nebo bude velmi nepraktický a bude plodit nestabilní vlády a málo důvěryhodné složení Poslanecké sněmovny.

Balaštíková (ANO): Volební zákon nebude nikdy úplně dobrý...
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Dvanáct let jsme měli kompromis, který do výsledku voleb promítal váhu jednotlivých krajů, nutil strany přemýšlet o koalicích pouze v případě, že jim opravdu věří a navíc – což náhle zcela zaniklo – umožňoval dávat preferenční hlasy jednotlivcům.

Ústavní soud náhle prozřel a tři roky starou stížnost využil k silnému politickému zásahu do nadcházejících voleb. Nepovažuji to za akt předsedy Rychetského, ústavních soudců je 15 a jen 11 tuto politickou hru podpořilo. Je škoda, že se pan předseda nevyloučil z tohoto hlasování pro podjatost. Když zákon v roce 2009 připravoval a následně jako místopředseda Zemanovy vlády a strůjce opoziční smlouvy obhajoval, neměl se podepsat pod jeho revizi.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Oceňuji, že Ústavní soud prokázal schopnost nejednotného postoje a že se také ke své politické orientaci jasně přihlásil. Rozhodně je lepší vědět, že Ústavní soud není zcela nezávislý a že má ambice ovlivňovat politickou situaci v zemi. Pikantní je, že 11 ústavních soudců nevzalo v úvahu ani postoj prezidenta, který je do funkcí vybírá. Zřejmě kalkulují s tím, že o prodloužení jejich mandátů bude už rozhodovat někdo jiný.

Nu, a kdo si myslím, že toto rozhodnutí sníží volební šance hnutí ANO, ten se velice mýlí. Pro voliče jsou na jedné misce vah všechny výkřiky typu "antibabiš", které se nepotvrdily, a na druhé straně zcela hmatatelné výsledky: vyšší příjmy obyvatel, zejména zaměstnanců a důchodců, nižší daně a koneckonců i tak vehementně zpochybňované řízení ochrany před nákazou koronavirem (pořád máme čísla srovnatelná s okolními státy, řešíme v zásadě stejné problémy, a to zhruba stejným způsobem jako bohatší země se silnější ekonomikou). Vládě bylo vrženo pod nohy už mnoho klacků, ale zatím bez následků.

Změna volebního zákona daleko citelněji zasahuje do opozičních, zejména menších či novějších, stran. Ty, které hledaly spásu v poněkud nečitelných koalicích a teď nevědí, jestli by z toho náhodou neměly vycouvat. A snad ještě jedna skutečnost je docela výmluvná: hnutí ANO nevykopalo žádný příkop, žádnou válečnou sekeru. V zásadě může jednat s každým, kdo získá dostatečnou důvěru svých voličů.

(převzato z Profilu)

Článek byl převzat z Profilu Margita Balaštíková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce