Balaštíková (ANO): Vybíjíme si baterky

11.10.2017 22:00

...a to ty nejlepší, totiž lithiové. Máme u nás asi 3% světových zásob, což je poměrně dost, ale dostat je ze země bude stát nejméně deset miliard korun. Bude to dobrá investice a čím později ji uděláme, tím víc nám vynese.

Balaštíková (ANO): Vybíjíme si baterky
Foto: archiv poslankyně
Popisek: poslankyně Margita Balaštíková (ANO)

Nejde jen o to, že lithium bude asi v éře elektromobilů stále žádanější, a tedy i dražší. Jde také o to, že po dnešních skvělých ekonomických výsledcích přijdou i hubenější léta a těžba lithia pak může být zdrojem mnoha pracovních příležitostí s vysokou produktivitou. Na domácí těžbu by mělo navázat domácí zpracování, a to až po finální výrobek, tedy nejspíš vysoce sofistikovanou baterii.
Není tedy důvod spěchat. Přesto ministr průmyslu podepsal s australskou firmou memorandum o další spolupráci, ačkoliv věděl, že koaliční partner – hnutí ANO – má k tomu výhrady.
Teď se ministr  průmyslu zaštiťuje dopisem ministra životního prostředí Brabce, který mu údajně podpis memoranda schválil. Cituje první větu, ale zamlčuje ty následující: v dopise, který je k dispozici na https://www.mpo.cz/assets/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/2017/10/Dopis_Brabec.pdf uvádí ministr Brabec z hnutí ANO zcela konkrétní výhrady a podepsání dopisu v dané podobě jednoznačně odmítá.
Také se říká, že takové memorandum je zcela nezávazným a obecným dokumentem. Je dobré si to memorandum přečíst ZDE. Je to dokument, na základě kterého bude zahraniční partner oprávněně očekávat součinnost českého státu, na základě kterého bude moci požadovat bankovní úvěry, který bude zárukou jeho budoucí solventnosti a hlavně – pokud by Česká republika od další spolupráce v budoucnu upustila, může se dočkat takových potíží, jaké měla (a prý ještě má) s firmou Diag Human. Ono je to ale vlastně obojí ze stejné kuchyně – tak co se divím, že?

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…