Balín (OMMO): Milí Lomáci, díl XVI., aneb dejte mu (jim?) korunu…

19.02.2014 3:00

... to se vám sejdou zastupitelé v Kauflandu a vše je jinak, samozřejmě horší....

Balín (OMMO): Milí Lomáci, díl XVI., aneb dejte mu (jim?) korunu…
Foto: archiv V. Balína
Popisek: Exsenátor Vlastimil Balín a jednatel hnutí Občané městu, město občanům

Tak jsme se opět vydal na další jednání Zastupitelstva města Lomu v pořadí to 24. a první v roce 2014. Po zkušenostech sem jezdím již bez jakýchkoliv očekávání čehosi pozitivního nebo nějaké změny v jednání a chování vedení lomské radnice, zejména pak v dodržování platné legislativy, vlastního Jednacího řádu ZmL, nebo jen standardů slušného jednání, tak běžného ve standardně fungující demokracii. Proč se tedy divit, že na jednání již tradičně chodí cca slabé dvě třetiny zastupitelů, z nichž se sotva polovina dokáže alespoň omluvit. Proč se také divit, že chodí stále méně občanů, oněch „Schwarzových milých Lomáků“, které dokázali tito borci od S.cz spolehlivě zastrašit a znechutit. Jednání 24. ZmL sledovali toliko dva občané - jeden skutečně lomský a druhým jsem byl já, pravidelný přespolní účastník těchto poučných seancí…. Již to, co se dalo sledovat před budovou KD Lom, kde se družili jednotliví zastupitelé S.cz, ODS, KSČM a ČSSD, obšťastňující se rádoby srdečnými úsměvy drcenými mezi zuby, dalo s očekávat opět rychlé jednání, které by šlo realizovat z pohledu úspor financí i času prostřednictvím elektronických médií. Konečně, jak pozorný čtenář záhy zjistí, nebyla ona hodina jednání až zase tak moc nad rámec předchozích standardů zasedání lomského zastupitelstva.

Jednání zahájila starostka města, tentokráte dokonce přesně v 18,00 hodin. Velice rychle odrecitovala servisem nachystaný text. Recitaci narušilo jen hlášení o tom, co starostka zjistila z prezenční listiny, jak sama hlasitě konstatovala, o stavu přítomných. Bylo jich tentokráte celých 16. Skoro s gustem starostka zachovala všechny prohřešky proti zákonu o obcích a JŘ ZmL. Tzn. že ověřovatelé opět nebyli jmenováni starostkou spolu se zapisovatelem, ale byli tzv. voleni, aby i tato skutečnost neodpovídala realitě, protože o nich nechala starostka jen hlasovat. Dokonce i s docela komickou vložkou. Protože Rada města připravila jednání asi opravdu velice odpovědně, nebyla nachystána žádná jména, a tak starostka prohlásila do prostoru jednacího sálu: „Nevidím nikoho se zájmem o ověřování zápisu, nikdo na mě nekouká“, načež se hlásí pan Eminger  a po dalším žadonění starostky se po jejich očním kontaktu přidává starostka druhého do party B. Schwarze, radního a svého manžela v jedné osobě. Program jednání byl schválen bez připomínek i s tradičním bodem, který nebyl, když na něj došlo, projednáván, byť byl pro jednání schválen – bod č.7 Materiály místostarosty města P. Baráka. Návrhová komise, která má být dle JŘ ZmL volena, opět volena nebyla, nač také, vždyť asistent starostky či co tam dělá (tuším, že se jmenuje Hrvol), hlásí dobře, hlásí nahlas a hlavně, co hlásit má…..

Prvním narušitelem hladkého průběhu byl opět zastupitel za OMMO M. Dancso, který byl u zprávy o činnosti Rady města opět trochu zvědavý. Chtěl se od starostky dozvědět jen dvě věci. První zadal dotaz na to, čeho se týkala stížnost řešená Radou na jednání ředitelky ZŠ a MŠ Lom a druhý se týkal toho, proč tak záhy skončil ve funkci ředitel TS Lom pan Ryšavý a novému, panu Šteflíkovi (jinak manželovi jedné ze zastupitelek Lomu) hodně úspěchů v práci. Jakkoli starostka jinak odpovídá panu Dancsovi písemně, tedy v tom lepším případě, když odpovídá, nyní reagovala okamžitě. Stížnost na ředitelku ZŠ byla od žáků 9. třídy, kterým se údajně nelíbí způsoby výuky a systém práce paní ředitelky. Starostka na ZŠ osobně byla, mluvila se žáky, kteří vlastně nevědí co chtějí a byli údajně „nasměrováni“ dvěmi učitelkami, jimž se nezamlouvá náročnost nové ředitelky. Takže stížnost byla bezpředmětná a další řešení bude na ředitelce, aby celou věc dořešila s oběma učitelkami personálně. I tato skutečnost velice přesně zapadá do nedobrého dění v Lomu. Paní starostka není ani natolik znalá a soudná, že asi neví, že takovýto způsob řešení stížností k obsahu výuky nepřísluší zřizovateli, ale dle zákona orgánům ČŠI. No, a ona „personální“ vendeta je bez komentáře, jen snad – „Ivano Šabková, jak hluboce jste klesla od dob řízení chodu 16. ZŠ Most….“ Dotaz druhý byl „spláchnut“ ještě rychleji – „bývalý pan ředitel TS Lom lidově řečeno, spíše mluvil, než dělal…“

Následovalo rovněž tradiční urychlení jednání, kdy místostarosta Barák navrhuje sloučení bodů k hlasování tzv. án blok a za pár vteřinek se jednání posouvá o dalších 5 bodů zveřejněných záměrů prodeje městského majetku. Zrychlení však zastavuje jeden bod z balíčků reálných prodejů majetku. Byl to bod 6.2.5., kde byl ZmL předložen návrh na prodej domuč.p. 426 se stp. č. 53/2. Příčinou nebyla jistě jen skutečnost, že se měl manželskému páru z vedení města prodávat městský majetek údajně v hodnotě dle ZP 1 069 778 Kč, za cenu 782 399 Kč. Jen malý háček byl rovněž v tom, že kupující měl u podpisu smlouvy uhradit 1,- Kč (slovy jednu korunu českou), protože onu skutečnou prodejní částku se kupující zavazuje proinvestovat. K tomuto bodu velice srdceryvně, jak to jen on umí, vystoupil radní Schwarz. Pěl ódy na lásku svou i své choti k Lomu a jeho občanům, jak jemu, resp. jim, leží na srdci to, jak Lom vypadá, a proto chtějí ukázat ostatním, jak se dají ušetřit městu finance a dají se řešit problémy s údajně jinak neprodejným majetkem. V Lomu vidí svou další budoucnost, hodlá zde nadále žít a nechce, aby se třeba domy dostaly do rukou spekulantů a byly sem stěhováni nepřizpůsobiví občané (čemuž osobně nevěřím, protože zde bydlí ředitel SBD Krušnohor a ten sem určitě nikoho stěhovat nebude, protože problémy raději vždy hodí rád na samosprávu jiných měst, jako třeba nejmenovaný dům v Janově na MěÚ Litvínov). Radní pokračoval, dům opraví, současného nájemníka nechá bydlet za současných podmínek atd. atp. Prostě, kdo slyšel, musel si možná, jako já, říci – nedali byste mu korunu, třeba tu, za níž hodlal nakoupit.

Zastupitel za OMMO M. Dancso konstatoval, že nemá nic proti opravě domů a jejich prodeji, ale za 1,- Kč? Starostka reaguje, že pan zastupitel opět nic nepochopil, měl by se údajně více zajímat o dění ve městě, zajít si na radnici, třeba i za ní a ona mu vždy ráda vše vysvětlí (další adeptka na udělení 1,- Kč za mluvené slovo?). Radní však replikuje, že Dancso má pravdu s tou korunou, ale budeme investovat, necháme nájemníky atd. atp. jako při úvodním vstupu. „Konečně pane zastupiteli, Mariane, máte také možnost, jste mladý, opravte si rovněž nějaký dům v Lomu…“ (pozn. autora článku: myslíte si, že M. Dancso má rovněž jako radní Schwarz plat ředitele MěP Most, poslance PČR, zastupitele kraje a třeba i další příjmy…, aby se mohl takto zapojit do „schwarz akce“ oprav si za kačku svůj dům v Lomu?). Ovšem Dancso nebyl sám, komu se tento pokus manželského páru z vedení města nezamlouval. Vyjádřili to např. radní Eminger, místostarosta Barák. Nakonec se pro návrh prodeje domu vyslovilo 7 zastupitelů (mezi nimiž samozřejmě nechyběl bývalý starosta za KSČM, současný zástupce ředitele ZŠ a MŠ Lom Nétek a prodej pro sebe podpořili i zmínění manželé z vedení města, aniž by se před tím „unavovali“ s nějakým dodržením zákona o střetu zájmů. Pro úplnost 1 zastupitel byl proti návrhu a 8 se hlasování zdrželo.

Pak se jednání opět poněkud zrychlilo, aby se opět zadrhlo u bodu poskytnutí dotace SK Viktoria Lom, o.s. Určitě to nebylo kvůli tomu, že nebyl podpořen prodej domu manželům z vedení města, kde byl místostarosta Barák proti. Připomínalo to ono švejkovské – „zabili jste mně strejčka, tak tady máte přes držku“.

Najednou radní s manželkou otevřeli jakési povídačky o podivném hospodaření Viktorie Lom, o.s. s dotacemi od města, o placeném odběru elektrické energie pro Viktorii městem, údajné napojení soukromé restaurace na jeden společný elektroměr, údajně jdou peníze od města na platy až 5 000,- Kč hráčům, údajně jsou hráčům při lanaření, aby hráli za Lom kupovány lednice, pračky a další a další spousta nepodložených povídaček. Komické bylo, že jak starostka, tak její manžel v diskusi zdůraznili, že nejde o žádnou spojitost s neschváleným prodejem domu jejich rodině, že to ještě na jednání Rady nevěděli, že se to radní Schwarz dozvěděl včera od zastupitele Hrušky v Kauflandu. Zdá-li se Vám toto povídání jako bramboračka, pak věste, že skutečnost na jednání ZmL byla mnohem, mnohem horší a šťavnatější. Padl i návrh na stažení bodu, což nakonec navrhovatelka po vysvětlení pana Baráka, že pak budou mužstva na začátku sezóny bez prostředků na činnost, stáhla. Další komický vstup provedl radní a předseda Finančního výboru ZmL pan Eminger, když doporučil schválit úkol proto, aby Kontrolní výbor ZmL provedl kontrolu, jak je s dotacemi pro Viktorii Lom, o.s. konkrétně naloženo a co se z ní proplácí a účtuje. Komické v tom, že to je právě předmětem činnosti FV, v jehož čele stojí. Ale chtít, asi na zastupitelích Lomu aby se někdo ohradil či uvedl věci na pravou míru, je zřejmě z oblasti sci-fi. Konečně i radní a poslanec v jedné osobě B. Schwarz několikrát opět zdůraznil, zejména i v závěru jednání, kdy v diskusi zastupitelů radní Eminger proti dikci JŘ ZmL požadoval schvalování usnesení, které navrhoval, že on je jen policajt (tentokráte bez přívlastku „blbý“, jak sám o sobě rád tvrdí) a neví konkrétně, jak to s JŘ ZmL je. Sapristy, to máme šikovné poslance, schvalovatele zákonů, když oni někteří nevědí, neznají, neumějí, dokonce ani ten jednoduchý JŘ zastupitelstva svého města, kde jsou zastupiteli a dokonce v Radě. Ovšem nesvědčí to ani o dobré práci úředníků města Lomu a vůbec se nelze odvolávat na nějaký strach z následků ze strany starostky a jejího manžela. Povinností úředníka, žel, dlouhodobě nenaplňovanou, je nezavírání očí nad flagrantním porušování JŘ ZmL i dalších zákonů, pohybují-li se zastupitelé na jeho hraně. Proto mohla být, bohužel, konečně počtvrté schválena nová verze JŘ ZmL, v níž např. se výrazně omezuje doba pro diskusi zastupitelů. V prvním vystoupení na tři minuty a ve druhém na jednu minutu. Co dodat?

Nejlepší tečkou za jednáním 24. zasedání ZmL bylo určitě vystoupení radního Schwarze, takto mimo dalších již uváděných funkcí i předsedy Severočechů.cz, který se svěřil se záměrem snížit počet zastupitelů v Lomu pro další volební období na 15 ze současných 21. Údajně tento počet bohatě stačí, ušetří se tím nemálo financí a dostane tak mnohem více lidem možnost se voleb zúčastnit. Bingo! Tak jak, vážení PT čtenáři, nedali byste mu (jim) korunu? Jestli ano, pak doporučuji, abyste ji nedávali ze svého, oni na to nejsou zvyklí ……

Přeji hezký den,

přespolní, stálý účastník zasedání ZmL Vlastimil Balín, jednatel OMMO Most  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.