Baránek (Soukromníci): Napětí mezi klíčovými skupinami obyvatel zbytečně narůstá

27.04.2023 13:09 | Ze sítí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k příčinám narůstajícího sociálního napětí ve společnosti

Baránek (Soukromníci): Napětí mezi klíčovými skupinami obyvatel zbytečně narůstá
Foto: archiv
Popisek: Rudolf Baránek

Tripartita (Rada hospodářské a sociální dohody České republiky) je společným dobrovolným dohadovacím a iniciativním orgánem odborů, zaměstnavatelů a vlády České republiky pro tripartitní vyjednávání s cílem dosáhnout shody v zásadních otázkách hospodářského a sociálního rozvoje. Cílem je vzájemně respektovanou formou dialogu udržet sociální smír jako základní předpoklad pozitivního vývoje ekonomiky i životní úrovně občanů. Pro stranu Soukromníci, jejíž stále aktivní členové stáli u zrodu tripartity, je tak frustrující sledovat, jak se smysl instituce vlivem chování vlád vytrácí a napětí mezi klíčovými skupinami obyvatel zbytečně narůstá. I proto v rámci připravované mezinárodní konference ku příležitosti výročí založení tripartity budeme klást důraz na obnovení hospodářského a sociálního dialogu.

Vzpomínky staré 33 let

V červnu 1990 jsme byli pozvání vedením Svazu křesťanských podnikatelů Holandska na jejich slavnostní zasedání. Dva měsíce předtím, v dubnu 1990, jsem byl zvolen delegáty předsedou Sdružení československých podnikatelů. Byla to doba, kdy měli představitelé podnikatelských a zaměstnavatelských svazů a sdružení ze svobodné části Evropy enormní zájem nás poznat. Jednak chtěli zjistit, jestli jsme už slezli ze stromů, a také chtěli zjistit, jak proniknout na náš trh.

V Holandsku jsem byl s 1. místopředsedou Sdružení československých podnikatelů panem Pavlem Dvořákem.

Setkání se uskutečnilo v historické budově slavné Východoindické společnosti, která ještě v roce 1990 byla provoněna čajem. Zaujalo nás, že ve velkém jednacím sále měli velký obraz Sandokana, svého úhlavního nepřítele. Jednání v Holandsku mělo klasický průběh té doby. Na různých příkladech nám ukazovali strukturu své organizace, způsoby své činnosti a také rádi mluvili o vyspělosti své země a o svém vlivu na chod své země. Jednou z částí jejich „školení“ bylo promítání diapozitivů o jejich svazu. Vzpomněl jsem si, že takové „kino“ na posuvné obrázky jsme měli doma, a otec nám promítal pohádky o Sněhurce, krtkovi a dalších hrdinech našeho dětství. Vše probíhalo v klidu až do momentu, kdy se na obrázku objevil holandský model tripartity. Královská rada, představitelé odborů a zaměstnavatelů. Nechali jsme si obrázek vrátit a vše podrobně vysvětlit. Při loučení jsme jim řekli, že uděláme vše proto, aby tripartita byla i v Československu. Nemáme bohužel krále, ale toho u nás může nahradit vláda. S kolegou Pavlem Dvořákem jsme v ten moment věděli, že to je způsob, jak můžeme vládě „vlézt do kožichu“, a legálně se podílet na vývoji v Československu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

22:28 Trikolora: Ze řetězu utržení blázni evidentně chtějí rozpoutat 3. světovou válku

Stanovisko Trikolory k rezoluci Evropského parlamentu.