Baránek (Soukromníci): Žádná vláda od Listopadu nenadělala tolik chyb jako současná

29.11.2016 20:41

Nevím, jak pro Vás, ale pro mne je 17. listopad 1989 nejvýznamnějším dnem v historii Československa a následně České republiky. Bylo mně 39 let a od ledna 1989 jsem se v Praze zúčastnil všech demonstrací včetně Albertova a dnes už historického pochodu Národní třídou.

Baránek (Soukromníci): Žádná vláda od Listopadu nenadělala tolik chyb jako současná
Foto: SsČR
Popisek: Rudolf Baránek

Vše je u mne umocněno navíc tím, že patřím mezi ty, kteří pasivně nesledovali další vývoj, ale společně s dalšími začínajícími soukromníky jsme se velmi razantně pustili do demontáže komunistického režimu, 16. prosince 1989 jsme v Praze na Žofíně založili Sdružení československých podnikatelů, v následujícím roce Tripartitu atd. Začal každodenní boj o změny. Staré pořádky se velmi houževnatě bránily a zdaleka to nebyli jenom komunisté.

Každý rok 17. listopadu s rodinou zajdeme na Národní třídu k památníku, dáme si kafe v kavárně Slavia a vzpomínáme.

Každý rok kolem 17. listopadu naléhavěji než v jiné dny v roce si kladu otázku, v jaké situaci se naše republika nachází.

Nikdy, ani ve snu by mne nenapadlo, že 27 let po listopadu 1989 se mně hlavou budou honit myšlenky, ve kterých převládají obavy o demokracii, o tom, v jaké situaci se momentálně Česká republika nachází a kam může směřovat, pokud ANO s velkou převahou vyhraje parlamentní volby za 11 měsíců a následně bude současný prezident zvolen na další funkční období.

Než volby budou, dovolte posouzení situace z mého pohledu.

Hospodářská situace po 27 letech.

Přes veškeré oslavné ódy už několika garnitur politiků včetně té dnešní jsme se úrovni vyspělých západních zemí ani nepřiblížili, v mnoha ukazatelích se nám vyspělé země dále vzdalují.

Přes veškeré naše dlouholeté namyšlené přehlížení je dnes už naprosto jasné, že ostatní postkomunistické země s výjimkou Bulharska nás v mnoha klíčových ukazatelích předbíhají nebo už předběhly.

Dnes už je jasné, že struktura velkého průmyslu je špatná, převažuje výroba automobilů a montoven všeho možného. I menší světová krize může velmi silně „zatřepat“ výkonností našeho hospodářství zásadně a rychle. Auta nepůjdou na odbyt a nebude co montovat.

Lidem ekonomicky přemýšlejícím je jasné, že momentální Babišův úspěch se státním rozpočtem je postavený na současném vzestupu světové ekonomiky a na miliardách z Evropských dotací, ne na jeho národohospodářské genialitě.

Pan ministr financí si je plně vědom, že rozpočtový úspěch této vlády je postaven na štěstí, že světová ekonomika zatím funguje a na dotacích z Bruselu.

Z čeho budou platit mj. tu hordu nových státních úředníků, až ekonomika půjde opačným směrem a dotace nebudou, to je momentálně nezajímá. Dobře živený státní úředník s rostoucími pravomocemi je z velké části volič ANO a ČSSD. Čí chleba jíš, tomu píseň zpívej, je platné víc než kdy jindy.

Dnes už je jasné, že dnešní vládnoucí politická garnitura pod velkými hesly o světlých zítřcích pro všechny mimo malé a střední soukromníky, tyto systematicky likviduje, dělá z nich zloděje a svou rétorikou proti nim staví nepodnikající spoluobčany. Vše už má dnes rozměr záměrného podněcování třídního boje, likvidace soukromníků a tím i jejich rodin s použitím politické moci získané v demokratických volbách. I Gottwald a jim vedená KSČ získali moc v roce 1946 v demokratických volbách. Únor 1948 byl už jenom následkem voleb 1946 a opětovného selhání prezidenta Beneše. Soukromníci, církve a část inteligence byli první oběti represálií.

Dnes už je téměř jasné, že v případě hospodářské krize a tím útlumu výkonnosti velkého průmyslu, postupně decimovaný soukromnický stav malých a středních nebude schopen následky krize zmírnit.

Velmi hanebné je to, že 27 let po listopadu 1989 žije v České republice cca 1 milion našich spoluobčanů pod hranicí bídy a i z tohoto důvodu se prudce zvyšuje počet sebevražd.

Politická situace po 27 letech.

Nikdy za posledních 27 let nebyla politika vedena tak primitivním a konfrontačním způsobem jako v posledních 3 letech. Hrad, vláda a parlament se na „výrobě“ zmatků, lží a dezinformací, které mají za následek znechucení značné části obyvatel České republikym vzácně doplňují. Senát si svoji úroveň zatím podržel, ale jeho vliv je na celkový vývoj omezený.

I v literatuře často používaný výraz arogance moci je nám dnes každodenně servírován v plné nahotě.

Často se říkalo, že Václav Klaus je arogantní politik. Mám s ním šestileté osobní zkušenosti z mnoha jednání a říkám, že proti těmto byl učeň v prvním ročníku školy arogance. Jednalo se s ním těžce, ale pokud zjistil, že protinávrh má hlavu a patu, šel na dohodu. Neochotně, kroutil se, ale šel na dohodu. Babiše, Sobotku a Bělobrádka žádné názory nezajímají a vše řeší tím, že svou momentální většinou v parlamentu a senátu hlasováním vše převálcujím a prezident jim to podepíše. Z Tripartity se stalo loutkové divadlo. Už dnes je jasné, že svými rozhodnutími zničí mnohaletou snahu hlavně malých soukromníků a jejich rodin.

Žádná jiná pravicová ani levicová vláda doposud, a některé byly opravdu špatné, nenapáchala tolik škod, mnohdy nevratných, na určité skupině obyvatelstva. Zde nesmí do budoucna platit, že to byl pouze politický omyl. Je nutné si jména a činy pachatelů pamatovat.

Před několika dny jsem se sešel s jedním náměstkem ministra slovenské vlády, se kterým se znám od roku 1990 a který často jedná v Bruselu. Jediný z prezidentů 28 členských států EU tam má pověst „agenta“ Ruska a Číny. Hádejte, kdo tuto pověst má? A nevyváží to ani tím, že dvakrát týdně vyhlašuje válku Islámskému státu a migrantům celého světa. Další naši čelní představitelé často na jednáních vystupují pouze se svými názory, dnes se už ví, že naše zahraniční politika je nekoordinovaná a tím nebezpečná. Jsme na samém okraji vážnosti u našich spojenců. Bylo by dobré zalistovat v naší 98leté historii, v této situaci nejsme poprvé.

V NATO údajně příští týden očekávají, že pan Ovčáček řekne, že pan prezident řekl, že proti Islámskému státu je nutné nasadit japonské ponorky. To, že tento geniální vojenský záměr pro válku v poušti nepochopíme, je určitě naše chyba, řekne následně pan Ovčáček.

Co s tím?

Stavovská Strana soukromníků České republiky je si plně vědoma závažnosti politické situace v České republice. Parlamentní volby 2017 považujeme za nejdůležitější volby od roku 1989. Bude se v nich rozhodovat o tom, kam bude Česká republika v následujících letech směřovat. Výsledek těchto voleb bude mít také zásadní vliv na osudy malých a středních soukromníků, jejich rodin a jejich zaměstnanců. Je životně důležité, aby politické síly od středu doprava velmi zodpovědně vážily své kroky. Žádný hlas nesmí jít tzv. pod stůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.